Varför öppna dörren på glänt för miljöer som kan utgöra antagonistiska hot?

Händelsen med en individ som är dömd för stöld, saknar uppehållstillstånd, är efterlyst av Polisen och städat hos statsministern (tillika tidigare finansministern) har kommenterats ur en rad olika synvinklar.

Vi kan bortom dessa kommentarer notera att från ett säkerhetsperspektiv torde inte händelsen i första hand innebära försämrad säkerhet i förhållande till främmande makts vilja och förmåga att tränga in innanför statsministerns skalskydd.

Hotbilden här handlar snarar om att det hade kunnat uppstå ett asymmetriskt hot från miljöer av organiserad brottslighet eller våldsbejakande extremism eller rentav överlappningar mellan dessa miljöer. Så kallade papperslösa individer etc. verkar i en skuggvärld där de blir hänsynslöst utnyttjade av båda dessa miljöer. Det gäller särskilt när dessa miljöer överlappar varandra.

Det synes ytterst märkligt att ingen i statsministerns närhet (politik och myndighet) har arrangerat städhjälp från någon av de företag som har en nära samverkan med säkerhetsföretag inom säkerhetsbranschen.

Att lämna dörren på glänt för miljöer som kan utgöra antagonistiska hot mot statsministern är synnerligen anmärkningsvärt och klandervärt.

Om vi utgår från att Säpo följt gällande instruktion och författning avseende mandatet och uppdraget och att det är korrekt att Säpo inte har i uppdrag att kontrollera personer som utför arbete hos en skyddsperson uppstår fyra följdfrågor:

  1. Har Säpo informerat regeringen om detta säkerhetshål? Om ja, hur har ärendet hanterats vidare i regeringskansliet?
  2. Har Säpo inte informerat regeringen om detta säkerhetshål? Varför inte?

Ansvarsutkrävandet fördelar sig utifrån hur frågorna besvaras.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s