Förberedelserna för en statskupp i Tyskland – ett uttryck för kriminella tankemönster.

Kriminella tankemönster har många uttryck.

En individ med kriminella tankemönster och identiteter uppträder på ett visst sätt och gör vissa val i vissa situationer.

För den som kännetecknas av kriminella tankemönster och identiteter är det alltid nära till kriminella gärningar. Detta oavsett om det gäller traditionell kriminalitet eller våldsbejakande extremism och terrorism.

Tankemönstren är:

Rättfärdiga

Dessa tankemönster präglas av att individen rättfärdigar sitt brott genom att motivera sina olagliga handlingar. Individen avskärmar sig för att våga och kunna utföra sina brott. Syftet är att utestänga varningssignaler och förtränga rädslan för att kunna utföra brottet.

Berättigad

Vidare handlar det om en världsbild där individen tror att han är berättigad, utvald, till att inkräkta på andras områden för att ta det han vill ha. Individen är universum ur vilket allt centreras och utgår ifrån.

Utöva makt och kontroll

Den här individen är ofta besatt av tanken att utöva makt och att kunna kontrollera sin omgivning. En så kallad skampersonlighet måste – för att kompensera bristen av inre kontroll – ha yttre kontroll över andra människor. Individen försöker dominera andra genom våld eller genom hot om våld. Ju räddare individen är inuti, desto mer försöker han dölja det utåt. Individen är en så kallad King Baby.

Grandios tänkande

Att rädda ansiktet handlar om att visa sin position. Utmaningen att lyckas med brottet är en del av det grandiosa tänkandet där man ska visa vem man är och att man är driftig. Individen vill samtidigt gärna betona sina positiva sidor, verkliga eller inbillade, som en förmildrande omständighet.

Ansvarslös

Individen kännetecknas också av ett tankemönster som handlar om att vederbörande aldrig kommer att ställas till svars för sina gärningar. Denna individ förväxlar sina önskningar med verkligheten. Individen överskattar sin förmåga.

Intellektuell lättja

Intellektuell lättja handlar om att välja den för individen lättaste utvägen. Det handlar om att få snabba belöningar och ta sig ur situationer så lätt som möjligt även om det kostar ännu mer senare. Kostnaden som andra får bära räknas förstås inte alls.

Icke realism

Den här individen kännetecknas av en oförmåga att sätta upp realistiska mål för sig själv. Tankekedjor som studsar från en association till en annan och som är svåra att följa för en utomstående är också ett inte ovanligt uttryck. Den som fungerar på det viset är bland de tyngst belastade av kriminella tankemönster. Motgångar, bakslag och hinder betraktas som en fientlig omvärlds provokationer, när det i själva verket mestadels handlar om rimliga konsekvenser av det egna kriminella beteendet.

In- grupp mot förkastlig ut-grupp

Hand i hand med dessa kriminella tankemönster går förstås behovet av skapa en konfrontativ miljö mellan en egen in-grupp och de där andra i en ut-grupp. Den egna in-gruppen anses förstås stå inför ett hot utifrån. Ett hot som utgörs av den föraktliga ut-gruppen.

Överlappningar – nexus underlättas av gemensamma tankemönster och identiteter

Dessa kriminella tankemönster och identiteter återfinns såväl inom miljöer av traditionell kriminalitet som inom miljöer av våldsbejakande extremism. Dessa kriminella tankemönster och identiteter initierar, möjliggör och förstärker överlappningar mellan dessa två miljöer. De både stärker viljan och ökar förmågan i båda miljöerna. Det är överlappningar som utgör ett kraftfullt hot mot medborgare och rättsstater.

I grund och botten är denna högerextrema
terrorgrupp inget annat än kriminella individer. De, liksom andra politiska och religiösa våldsbejakande extremister, må rättfärdiga sitt agerande med allsköns politiska motiv, den enda rätta vägen med de-pluralisering av vägval, den goda in-gruppen i kamp mot den föraktliga ut-gruppen toppat med hatretorik, osv. men viljan att ta till våld och andra kriminella gärningar identifierar dem som kriminella, i det här fallet terrorister.

Utmärkt agerat av den tyska polisen och dess författningsskydd.

Läs mer:

https://sverigesradio.se/artikel/25-gripna-i-tysk-extremhogergrupp-ska-ha-planerat-attack-mot-parlamentet?fbclid=iwar1jdwrrdpevn-jbifvoau7dht4oncqbhtuacwv9vozxar9lev7u70hxaze

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s