När de traditionellt kriminella blir terrorister blir även traditionell kriminalitet en fråga om nationell säkerhet

Den terror vi nu bevittnar är resultatet av det nya nexuset mellan traditionell brottslighet och våldsbejakande extremism/terrorism. I det nya nexuset sammansmälter kriminella i traditionell mening med extremister och terrorister.

De är ofta samma individer. De har en låg våldströskel. De har med sig en bakgrund med framförallt mängdbrottslighet. De både finansierar terror och utövar terror. De betraktar sin extremism och terrorism som dels en legitimerad handling dels en handling som utgör en försoning gentemot sin egen kriminella historia. De är synnerligen svåra att detektera. De fullföljer det de kan bäst, nämligen att begå kriminella gärningar. De gör det de är bäst på, men de ändrar sina motiv.

Budskapet från ISIS till den kriminelle är; du behöver inte ändra ditt beteende, endast motivet till ditt beteende. Det är ett synnerligen verksamt budskap till en traditionell kriminell som är väl medveten om att han/hon hittills har stått lägst ned på samhällets rankinglista. Nu både belönas kompetensen och legitimeras det kriminella beteendet. Bilden till detta blogginlägg inkapsulerar väl denna formel. Bilden är från the British Islamic State in Irak and Levant föreställande terroristen Rayat al-Tawheed (ICSR foreign fighter database, mars år 2014).

Poängen är alltså inte att de är kriminella, utan att deras kriminalitet är relevant för deras extremism. Det har betydelse för hur de agerar när de väl blivit radikaliserade.

Dagens terrorism i Europa är ytterligt svår att förutse. Det finns såväl av celler välplanerade attacker som spontana attacker utförda av labila individer (ensamagerande). Mobiliseringen av tusentals individer till ISIS i Syrien innebär att vi i dag ser att transnationella nätverk är antingen direkt involverade i eller skymtar i utkanten av planeringen av terror i Europa. Detta samtidigt som spridningen av kraftfulla narrativ (upplevda eller återberättade berättelser om orättvisor, kränkningar, skapandet av motståndsidentiteter osv.) i sig inspirerar ensamagerande med en bakgrund i traditionell kriminalitet.

Flertalet av nutidens terrorister är inte som flera av gårdagens terrorister, dvs. välutbildade intellektuella unga män och kvinnor från medelklassen eller överklassen. Nutidens terrorister har istället en bakgrund som småkriminella och före detta gängmedlemmar med återkommande fängelsevistelser bakom sig. Korta återkommande fängelsevistelser vilka i sig är nyttiga för extremisten eller terroristen genom att vistelserna ger tillgång till nätverk och kunskapsöverföring samt bidrar till ytterligare radikalisering. Dessa korta återkommande vistelser underlättar övergången till en tillvaro som både traditionellt kriminell och extremist eller terrorist. De välutbildade välsituerade ledarna finns dock där i bakgrunden.

Påfallande ofta har den nya generationen av jihadister redan innan de blev övertygade jihadister en bakgrund av radikalt och asocialt normöverskridande beteende. Deras traditionella kriminalitet har redan innan de blev jihadister gett sig uttryck i tydliga motståndsidentiteter mot majoritetssamhällets normer, ofta genom våldsamheter mot myndigheter och myndighetsföreträdare. Deras steg över till våldsbejakande extremism och terrorism är följdriktigt och kräver ingen större ansträngning.

I det nya nexuset blir sålunda både mängdkriminalitet och organiserad kriminalitet också en fråga om nationell säkerhet.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s