När individens oberoende är störst av allt vad betyder det för individens förhållande till staten – klanen?

Störst av allt är oberoendet! Vad betyder det för förhållandet till staten – klanen?

För att förstå helheten behöver vi ibland söka fakta bland detaljerna. Det gäller i allra högsta grad i samtalet kring stat – klan. Några minns kanske prof. Lars Trädgårdhs och prof. Henrik Berggrens eminenta verk ”Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (Störst av allt är oberoendet)”. Det är ett klassiskt standardverk som bör framhållas i dag när vi diskuterar klanen och klanens betydelse för individen.

När prof. Trägårdh och prof. Berggren för femton år sedan skrev det vitala standardverket visade de på hur vår djupa önskan om att vara oberoende är själva grundbulten i vårt samhällsbygge. Tryggheten från en stark stat är kall och materiell, men till skillnad mot klanen äter den inte upp individens autonomi.

Staten är i vårt system garanten för oberoendet, det som Trägårdh och Berggren kallar för statsindividualism. Vi är oberoende av allt och alla, utom förstås staten. I alternativet klan är du beroende av allt och alla inom klanen, särskilt patriarken. Din individuella frihet är ytterligt begränsad.

När vi diskuterar klanen utifrån journalisten och författaren Per Brinkemos Mellan klan och stat och Brinkemos och dr Johan Lundbergs Klanen är det även för förståelsen av vår självbild och därmed en närmare helhet av stor nytta att läsa prof. Trädgårds och prof. Berggrens Är svensken människa?

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Det här inlägget postades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s