Gråzonsproblematiken medför ett både ofritt och ojämlikt samhälle

Rättsstaten är den första och sista garanten mot både ett ofritt och ett ojämlikt samhälle.

När rättsstaten bit för bit tappar kontrollen över ytan och vi t.o.m. närmar oss en mer omfattande och genomgripande gråzonsproblematik (eller närmast ett skymningsläge för rättsstaten), då är vi ett läge där våra gemensamma normer allt snabbare ersätts av andra normer. Kontrollen över ytan blir alltmer individualiserad. Detta innebär att staten sviker sitt MR-ansvar att skydda individer från individer och i förlängningen att samhällskontraktet minskar i betydelse.

Vissa individer kommer att kunna upprätthålla kontrollen över sin yta, antingen genom eget projicerat makt- och våldskapital eller genom att sluta avtal med den som kan tillhandahålla dessa tjänster. Efterhand uppstår t.o.m. en särskild marknad som baseras på somliga av de antagonistiska hot som både kan intieras av och motverkas av den individ som själv eller tillsammans med andra individer bär på att tillräckligt omfattande makt- och våldskapital.

I grund och botten är det i sin yttersta form att söka sig åter till ett samhälle vi började omvandla för många sekler sedan. Med Magnus Erikssons Landslag (ca. år 1350) påbörjades i mer formell mening ett i över sekler successivt överlåtande av enskilt makt- och våldskapital till en alltmer framträdande statsmakt. Följdriktigt anses Kung Erikssons tid ha varit en kulturell guldålder.

När kungen och bönderna förenades i intressen gentemot olika frälsen påbörjades en resa i riktning mot en allt starkare statsmakt och allt friare individer. En resa som tog över fem sekler.

De fri- och rättigheter vi i dag besitter är inte omöjliga att rasera, tvärtom. Det krävs därför dels fasthet mot de som utmanar vår gemensamma rättsstats jurisdiktion dels ömsinthet gentemot de som stödjer rättsstaten och i förlängningen vår demokrati.

Det borde vara en prioriterad uppgift för alla demokratiska partier. Ytterst handlar det om att värna vår författning och vår demokrati och våra individuella fri- och rättigheter.

Det är statens MR-ansvar att skydda individer från individer.

Kuriosa:

Landslagen är bevarad i ett 90-tal skrifter. Den mest kända handskriften är daterad till mitten av 1430-talet. Handskriften beställdes av riksrådet Bengt Jönsson (senare Oxenstierna) sedermera lagmannen vid Uppsala. Vissa namn är ju institutionella i sin betydelse. Dit hör i det här ämnet Oxenstierna, fast då ättlingen rikskanslern Axel Oxenstierna.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s