Vad avses med att ta kontroll över ytan?

Boots on the ground är alltså inte en grupp specialförbandssoldater som tar ytan och därefter mot bakgrund av politiska beslut genomför en hård repression. Ett sådant tillvägagångssätt är snarare liktydigt med att tillfälligt ta ytan på kort sikt och därefter efterhand relativt snabbt börja förlora ytan. Ungefär som när staten putsar ut små projektsnuttar i utsatta områden och sedan ad hoc efter något år avslutar projekten och lämnar ytan. En sådan politik är att inympa motstånd och motståndsidentiteter mot vår gemenskap; mot vårt samhälle och mot vår folkvalda stat.

Det finns alltid någon som kontrollerar ytan. Om det inte är rättsstaten som kontrollerar ytan är det någon annan som gör det. I värsta fall är det kriminella gäng och klaner som kontrollerar ytan. Ytan är både den fysiska ytan men också normytan. När rättsstaten kontrollerar ytan är det våra normer som de uttrycks i vår konstitution och våra lagar som när dessa normer prövas och utmanas ändå till syvende och sidst utgör ytans normer.

Att ta ytan och kontrollera ytan är alltså när rättsstaten upprättar trygghet och säkerhet genom polis (och senare åklagare, domstolar och kriminalvård m.m.) som säkrar ytan och upprättar kontroll över lång tid. Det är återkomsten av myndigheter och det är återkomsten av ett civilt liv på ytan såsom företagare, föreningsliv, familjer och goda nätverk. Ett civilt liv som visar upp sig, som finns där permanent, som uppvisar självförtroende, som visar enighet mot kriminaliteten, som försvårar för den, som bekämpar den osv.

Det är att skapa utrymme för återkomsten av goda gemenskapsnormer. Det är att skapa ett manöverutrymme som gör det möjligt att ingjuta förtroende hos alla de invånare som vill kunna utföra sina vardagliga sysslor utan att begränsa sina liv i sin egen lokala miljö. Det är att angripa dåliga normer och ge utrymme för goda normer att återhämta sig. Självklart kan inte detta utföras i ett vakum. Parallellt måste hela samhället engageras i att rycka undan mattan för och slå sönder kriminella strukturer, störa narkotikahandel och förstöra lönsamheten för de kriminella ledarna. Det omfattar insatser från institutioner som polis, åklagare, skola, m.fl. men även föreningsliv, social ekonomi, företagare osv.

Men i grund och botten måste kriminella tryckas undan för att andra ska våga ta plats. De som verkningsfullt kan göra detta både första och fortsatta grovjobb är polis och ordningsvakter med stöd av hela rättsstaten och rättskedjan.

Vi är i ett läge där det första är nödvändigt för att möjliggöra det andra. Det är ibland alltför lätt att på grund av vanans makt bortse från att det samhälle vi ärvde och växte upp i fungerade just för att stat, kommun och samhället i vid bemärkelse kontrollerade ytan. Från rättsstatens kontroll till social kontroll. Hela våra 1900-talshistoria präglas av kontroll över ytan. De få tillfällen när den hotades så hanterades hotet omgående. Det var i den stabiliteten som vårt samhälle kunde utvecklas och fokus kunde läggas på att förverkliga t.ex. folkhemmet. Ett folkhem för alla.

Kontrollen över ytan är A och O. Kontrollen över ytan betyder att göra både ock. En dubbel omfattning utförd av hela vår gemenskap, hela vårt demokratiska samhälle, både dess institutioner och dess civila liv.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s