Den starkaste påverkansoperationen är verkligheten

Vi får hoppas på en uppföljare till den nyligen publicerade artikeln i New York Times (NYT) om bl.a. rysk påverkan riktad mot Sverige. En uppföljare som reder ut en del av de frågetecken som uppstått i artikelns kölvatten.

Den artikel som nyligen publicerades är informativ och intressant ur flera aspekter. Men det är en artikel som ömsom bidrar med värdefull kunskap ömsom tyvärr förminskar den gamla sanningen att verkligheten är den starkaste påverkansoperationen.

Det är en artikel som innehåller många sanningar men som tar ett för stort grepp och därmed släpper in flera tveksamheter, felaktigheter i fakta samt framförallt några associationer som gör att artikeln i sin helhet blir ifrågasatt.

Artikeln bidrar genom sitt bitvis vidlyftiga språk och några löst tyglade svängar till att ytterligare spä på en av somliga given bild om en s.k. agendastyrd traditionell media. Artikeln ger tyvärr utrymme för och underlag till den som önskar att avfärda eller förminska den påverkan som vi vet görs genom både traditionell och ny media.

Det gäller att kunna se alla de fragment och utfall som en påverkan med verkan i målet innehåller. Fler skulle behöva närma sig pudelns kärna, den reflexiva taktiken, dvs. viljan att manipulera fram reflexer hos oss som leder till de beslut och ageranden som manipulatören, vår motståndare önskar sig.

Den som önskar analysera påverkan måste också studera den som framför påståenden om påverkan. Särskilt när påståendet kommer från media, oavsett traditionell eller ny media. Påståendet om att påverkan pågår är i sig en vital del i en påverkansaktion.

Vår potentiella motståndares, Rysslands, mål är att återigen äga eller åtminstone vara en avgörande aktör i operationsutrymmet södra Östersjö t.o.m. Nordkalotten. De har viljan och förmågan. Ett vitalt medel är att bryta ned tilliten till media, institutioner och politik.

Ett torpederande skott mot tilliten är att skapa:

– dels säkerhet om att påverkan pågår

– dels osäkerhet om varifrån denna påverkan kommer samt hur den ser ut.

Att blanda en stor andel korrekta fakta om direkt påvisbara påverkansoperationer med tvivelaktiga associationer och rena felaktigheter som inte alls har med saken att göra är en basal grund i all påverkan som syftar till att minska tilliten i en gemenskap, ett samhälle. Syftet är att skapa osäkerheter som i sig startar en diskussion om påverkan och vem som påverkar vem. Det är grundläggande för dessa klassiska operationer. Det är operationer som bidrar till att gynna taktiska, strategiska mål för Ryssland på nationell och internationell nivå.

Det är i första hand verkligheten som är problemet och i andra hand propagandister. Oviljan att konfrontera verkligheten är vad som ger propagandister luft och makt. Sanning slår dem till marken. Sanning är alltid att föredra.

Den tidigare myndigheten för psykologiskt försvar brukade hamra in budskapet att fakta, sanning och tillit hör samman. Myndighetens budskap var sanning, sanning och sanning leder till tillit, tillit och tillit.

Få påverkansoperationer kan bryta mottagarens tillit om denna vet att institutioner, media och politik gör sitt bästa för att prestera verifierbar fakta. Det är en rejäl skillnad mellan att uttrycka hur saker och ting är, hur man tror att de är och hur man vill att de ska vara.

Tilliten till den som ofta blir påkommen med att presentera information som innehåller felaktigheter och ibland rena lögner naggas först i kanten och skadas sedan permanent. Bristande tillit är både medel och mål i påverkan.

Frågan blir då vem som tjänar mest på att någon t.ex. media presenterar information som påfallande ofta blir beslagen med felaktigheter och ibland rena lögner? Vem? Ser vi endast handen som visas upp?

Nu har ju både den norska regeringen och den danska regeringen bidragit till att sprida det narrativ som enligt artikeln i NYT påstås vara ett resultat av rysk påverkan.

Särskilt knepigt måste det förstås vara att det är en socialdemokratisk statsminister i Danmark som sprider detta narrativ.

Eller så beskriver statsministern bara den starkaste påverkansoperation som finns, nämligen verkligheten.

Läs mer:

https://www.nytimes.com/2019/08/10/world/europe/sweden-immigration-nationalism.html

https://www.svd.se/tidning-svenska-sajterna-goder-global-nationalism

https://www.dn.se/ledare/m-politiker-ska-inte-gora-sig-till-nyttiga-idioter/

https://tnc.news/2019/08/10/canadians-who-consume-mainstream-media-likely-to-be-misinformed-research-study-finds/

http://www.smp.se/ledare/solkad-sverigebild/?fbclid=IwAR36Eg67mz2OKMMEcupBdJChe08lYtE7qqbJ3iHMY8MflxCY92FH9Qs_XiI

https://www.expressen.se/kronikorer/artikeln-om-svenska-hatsajter-hyllas-men-har-fa-bevis/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb

https://www.facebook.com/100001246056672/posts/2610837988967711?s=100001637457431&sfns=xmwa

https://www.dr.dk/nyheder/indland/mette-frederiksen-vi-skal-beskytte-graensen-til-sverige-bedre?fbclid=IwAR1OWfTjpkbgykXn_t13Redo7VP03cmTOg2P-7Qr5NmUhZCNwOQB-E63HLA

https://twitter.com/magnusranstorp/status/1162684611346030592?s=21


Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s