Misstroendet mot försvarsministern är en rekonterstrid till ingen nytta för rikets försvar

Det vore synnerligen både kontraproduktivt och vårdslöst sett utifrån betydelsen för rikets försvar att rikta misstroende mot den försvarsminister som i modern tid gett och fortsätter ge mest verkan i målet.

Att mitt under den i modern tid i särklass mest betydelsefulla perioden för svenskt försvar bjuda upp till rekonterstrid med försvarsministern är att ge särintresset ett tydligt uttryck och det är inte försvaret som avses.

Att manövrera sig in i rekonterstrid behöver inte vara konsekvensen av oförstånd. Det kan vara en konsekvens av stridens kaotiska och ofta oförutsägbara natur. Så är dock inte fallet nu.
 
Endast den som är helt upptagen med och bedövad av partipolitiskt kortsiktigt taktiskt manövrerande för dess egen skull utan förmåga att se till rikets väl och ve kan framhärda i denna strid, dvs ett sådant parlamentariskt förfarande mot det statsråd som är vital för återhämtningen av det svenska försvarets förmåga.

Det reflekteras i det offentliga samtalet huruvida det säkerhetspolitiska rådet också har hanterat ärendet gällande Transportstyrelsen. Rådet, oavsett mötesfrekvens, ersätter inte beredningsprocesserna och ansvarsordningen i RK, särskilt inte vad gäller sekreta uppgifter. Rådet är närmast att ses som en interdepartemental arbetsgrupp. Sen är det en annan sak vad rådet borde vara… Att det behövs ett säkerhetsråd men med ett mandat i beredningprocessen det lär nog fler framgent bli eniga om.

I Regeringskansliet är beredningsprocesserna synnerligen strikta. Vi får se vad Konstitutionsutskottet kommer fram till, men att försvarsministern inte skulle informera statsministern när det är två andra ministrars ansvar att göra det, det kan vi nog betrakta som närmast självklart. Det är angeläget att undvika dubbelkommandon i beredningsordningen. Sen är det förstås en fråga huruvida försvarsministern i andra informella samtal har nämnt frågan för statsministern. Det är dock osannolikt. Försvarsministern har nog med att sköta sitt fögderi. I varje möte med statsministern gäller det att fokusera på sina absolut mest nödvändiga frågor som kräver statsministerns/Statsrådsberedningens ingripande.

Försvarsministern har enligt uppgift omedelbart efter att han nåtts av uppgifterna från Säpo och sin statssekreterare beordrat åtgärdande av bristerna i den meningen de berör Försvarsdepartementet. Det är försvarsministerns ansvar i just detta ärende. Att informera statsministern är inrikesministerns och infrastrukturministerns ansvar.

Att nu skjuta mot försvarsministern gynnar ingen vare sig försvaret av Sverige eller Alliansen. Det är sannolikt (vi får avvakta KU för den slutliga utredningen) sakligt fel och det är ansvarslöst mot den process som pågår i att återta försvarsförmåga. I artikeln framgår väl varför det senare är fallet.

Rekommenderar även bifogade artikel:

https://www.fokus.se/2017/09/i-forsvarsstallning/

Yrkande om misstroende avslogs i kammaren

http://www.expressen.se/nyheter/i-dag-rostar-riksdagen-om-hultqvist-framtid/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Misstroendet mot försvarsministern är en rekonterstrid till ingen nytta för rikets försvar

  1. Nils Olsson skriver:

    Jag kan bara hålla med. Det grävs och grävs bland politikerna för att hitta fel och vinna politiska poäng. Nu har vi snart grävt ner oss själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s