Transportstyrelsen och lydiga eller lojala ämbetspersoner!? 

Vi har nästan alltid ett val. Ett val mellan att vara lydiga eller lojala.

Valet aktualiseras dels i myndigheternas relation till regeringen och Regeringskansliet dels inom Regeringskansliet i relationen till politiken, dvs. departementens politiska ledningar vars statsråd utgör regeringen.

Det allvarliga sekretessbrottet i samband med Transportstyrelsens IT-outsourcing är ett synnerligen talande exempel på hur relationen mellan politik och förvaltning kan utvecklas om ingen tar sitt ansvar och säger nej.

Ämbetspersoner, särskilt chefer, har en absolut skyldighet att med stöd i en egen bedömning baserad på lag, instruktion, regleringsbrev, erfarenhet, omdöme, sakkunskap och etik förklara ärendets beskaffenhet och konsekvenser för den ansvariga politiska ledningen.

Om politiken, av olika anledningar, ändå väljer att bortse från de varningar om konsekvenser som ämbetspersonen framför då är det ett grundläggande krav att vederbörande antingen fortsätter med att förverkliga politikens beslut och därmed också tillsammans med politiken får ta konsekvenserna av sitt val eller så lämnar vederbörande sitt uppdrag i konsekvens av sin bedömning.

Det är alltför vanligt att ämbetspersoner tror att lojalitet är detsamma som att vara lydig, dvs. att alltid i varje läge delta i genomförandet av politiskt fattade beslut. I samma problemkomplex ligger också ämbetspersoners fallenhet för att vara lydiga genom att försöka uttolka den politiska viljan. Tolka mindre och fråga istället mer. Tolka mindre och redogör istället för konsekvenserna.

Lojalitet är att förklara konsekvenserna av politikens beslut och därefter om så behövs lämna uppdraget för att ytterligare markera betydelsen av de konsekvenser som politikens beslut kommer att medföra.

Ingen har någon nytta av lydighet. Lojalitet är att redogöra för konsekvenser och att själv ta konsekvensen. Alla inblandade blir förlorare när ämbetspersoner blir lydiga istället för lojala.

Själv har jag alltid föredragit att vara lojal framför lydig. Det kostar på men det är det enda rätta.

Läs här:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-dokument-transportstyrelsen-pressades-av-regeringskansliet/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Management. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s