Varför är svensk politik så ofta sist på bollen? 

Nu reagerar äntligen media och politik över hur politisk-religiös fundamentalism har tillåtits breda ut sig. Det vi nu ser är dock enbart toppen på ett isberg.

UK insåg redan för snart tio år sedan i sin reviderade strategi Contest II att staten hade gett bidrag till, talat med och faciliterat de som sagt sig företräda landets muslimer men som visat sig vara en liten mediastark och välorganiserad polariserande minoritet med stor skadeverkan på integration och social sammanhållning. UK gjorde en rejäl omorientering i sin politik.

Vi var flera som tidigt informerade om dessa erfarenheter och behovet av att svenska myndigheter och svensk politik reagerade och agerade.

Men i Sverige börjar vi först nu närma oss motsvarande insikt hos politik, myndigheter och media. Det blir så när tro går före vetenskap, när ego-snällhet går före rätt och när undfallenhet premieras hos myndigheter och inom politiken. Vi är nu i klockan fem minuter över tolv. Läget är kritiskt. Vi har sett motsvarande ske inom försvars- och säkerhetspolitiken, rättspolitiken, migrationspolitiken och integrationspolitiken. Även där reagerar politiken först nu när läget är kritiskt.

På min blogg kan du läsa mer om alla dessa varningar, alla dessa ringda varningsklockor, all denna oändliga redovisning av problem och förslag till åtgärder. Du kan ta del av denna ständiga envig mot politisk saktfärdighet, beröringsångest, egoism, narcissism och valhänthet i frågor som är vitala för vårt samhälle. Du kan se hur politiken alltför ofta fokuserar på bilder och berättelser på bekostnad av den verklighet som finns bakom skynket där bilden och berättelsen förevisas. Du kan se hur politiken alltför ofta dagtingar med våra värderingar och våra friheter såsom de uttrycks i vår konstitution.

Men du kan också ta del av insikten om att demokratin som system fungerar. Nu lossnar lamellerna och de traditionella partierna börjar åter lyssna till opinionen, forskningen och människors erfarenheter. Nu lossnar lamellerna och nya politiska alternativ uppstår vilket sätter press på de traditionella partierna att börja lyssna, anpassa och förbättra sig i förhållande till väljaren, medborgaren, skattebetalaren och invånaren.

Demokratin som system fungerar. När ett eller flera samhällssystem och politikområden körs mot botten kommer demokratin som system att korrigera inkonsistenserna, avarterna, extremerna, tondövheten och  okänsligheten mot människans behov och önskemål.

Det är samtidigt med visst roat överseende som vi nu kan betrakta alla dessa roddare som ror febrilt och som trängs och nästan kliver på varandra i sin iver att uttrycka att de ”minsann alltid har tyckt så här”. Det var förstås bara några dagar sedan de ivrigt förnekade eller trivialiserade t.ex. förtrycket mot kvinnor, enklavisering, polarisering, klan- och gängrelaterad brottslighet etc som drabbar många av våra medmänniskor i våra förorter. Dem som uppenbarligen av somliga inte anses ska ha samma rättigheter som vi andra. Men nu ror de. Även det är ett tecken på att demokratin fungerar.

Avslutningsvis en uppmaning till politiska ledare; visa självförtroende. Våga ta initiativ. Agera framför att reagera. Lita mer på era egna intryck och vetenskapens analyser av omvärlden än på rådgivarna som serverar dagens bild och berättelse. Lek inte följa John med media och aktivister. Följ inte vår tids pöbel, nämligen tillfälliga opinionsrusningar. Var istället en stabil samhällsbyggare som kombinerar vetenskap med ideologi. Låt fakta ta plats och konkurrera med dröm och tro. Du kommer att belönas med förtroende om du agerar förtroendeingivande. Demokratin fungerar med eller utan dig, men vill du vara en av våra ledare då behöver du agera utifrån att demokratin som system både är och har makt. Det är så demokratin fungerar.

Demokratin fungerar.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför är svensk politik så ofta sist på bollen? 

  1. En annan Andreas skriver:

    En ytterligare anledning är nog att myndigheterna generellt inte är speciellt intresserade av vare sig sakkunskap eller erfarenhet när de anställer/befordrar, kön, etnicitet och rätt värdeord är mycket viktigare.
    För att komma ifrån problemet måste man nog sätta mur mellan politiken och tjänstemännen. Dvs stoppa eller kräv rejäl karens så att inte generaldirektörs- och tjänstemannaposter blir belöning för trogen tjänst inom partierna. Man måste och stoppa HR-dominansen i rekryteringarna, när de först filtrerar efter sina stereotypa standardkriterier och inte har en aning om sakkunskap, kompetens eller lämplighet så blir det bara snackepellarna med rätt värdeord kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s