Dagens politiska utspel från (M) kan vara ett försök att skilja agnarna från vetet i de två frågor som väljarna numera prioriterar högst!

Javisst kan vi spekulera och laborera kring strategi och taktik bakom dagens utspel från (M) att de är beredda att fälla den sittande regeringen med passivt stöd av (SD) vid voteringen om budgeten. Många olika teorier har framförts. Jag upprepar dom inte. 

Det vi nog bör ha med oss i en analys är att partidentifikationen fortsätter att minska och rörligheten ökar. Partipolitikens lameller lossnar!

Vidare är väljarnas preferensämnen numera migrationspolitik och rättsstatsfrågor.

Att skilja agnarna från vetet kan vara ett vitalt mål med dagens utspel där (M) tydligt markerar att ett passivt stöd av (SD) accepteras. Därmed tvingas (L) och (C) att visa huruvida de är antingen vetet eller agnarna i migrationspolitiken och rättspolitiken. I denna bildsättning förutsätts (MP) (V) och (S) stå för en linje som strävar efter en återgång till en migrationspolitik som gällde innan november 2015 samtidigt som upplevelsen av minskad trygghet och bilden av en rättstat på reträtt görs synonym med den sittande regeringen. En sittande regering som (L) och (C) uppges stödja indirekt genom sitt ställningstagande mot utspelet från (M).

Därmed samlas ett embryo till ett fjärde – inledningsvis löst sammansatt – politiskt fenomen i svensk politik. Detta inom två sakpolitiska områden där dessa två partier både har och har haft en relativt hög svansföring under lång tid.

Frågan är förstås om (M) klarar att återhämta trovärdighet i framförallt de rättspolitiska frågorna? Vi får se.

Runt hörnet står även Medborgerlig samling (MED) och knackar på dörren till den politiska scenen. (MED) med ett politiskt program som väl siktar in sig i denna fjärde politiska dimension eller öppning. Ett alternativ som i sig kan komma att öppna nya och nygamla väljarströmmar från i första hand (SD), (M) men även (S). Vi har spännande år framför oss till valet år 2018. 

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s