Ni hade fel och vi hade rätt om konsekvenserna av den förda migrationspolitiken! Dags att se framåt.

…och där kom det till slut! Hedervärt men också alldeles försent. En synnerligen såväl ledande som ansvarig politisk företrädare, fd statsminister Reinfeldts statssekreterare, medger rakt av de oerhört negativa konsekvenserna för hela samhällssystem av den förda icke hållbara migrationspolitiken. Detsamma gäller konsekvenserna för individers tillit till politik och förvaltning. Därtill de oerhört brutala konsekvenserna för migranterna här men framförallt för de med störst behov och som blev kvar där.

Vi var några – Johan Westerholm,  Jonas Andersson, Staffan Danielsson, Widar Andersson, Thomas Gür, Tino Sanandaji m.fl. -som tidigt varnade i analys efter analys för konsekvenserna av den förda politiken. Vi får nu ett erkännande och en rak ursäkt från den befattningshavare som närmast fd statsministern var ytterst ansvarig för politikens initierande och genomförande. Gott så!

Nu gäller det att fler av våra ledande befattningshavare inom politik och förvaltning inser sitt eget ansvar för den uppkomna situationen och att de tar ansvar för att hantera vårt mest akuta läge nu och de kommande tio åren, men också för långt tid därutöver. Alternativet är att omedelbart lämna sitt uppdrag till mer lämpade individer vilka klarar av att se problemen som de är, analysera problemen och återkomma med konkreta ändamålsenliga förslag till åtgärder. 

Aktivism och dogmer har gjort nog med skada. Att skjuta problem och ansvar ifrån sig t.ex. till landets kommuner duger inte. Vi är bara i början av att skåda konsekvenserna. Nu må svensk politik börja samla sig inför nutidens största utmaning. Det finns ingen väg tillbaka. Det gäller för vårt eget samhälle och våra system och invånare – vi tillsammans – men också för de med störst skyddsbehov. De mest utsatta. De som blev kvar där. 

Nu gäller därför såväl en strikt och korrekt tillämpning av asylpolitiken med fokus på de mest utsatta genom kvotflyktingssystemet. Nu gäller omgående avvisningar av dem som skall avvisas. Nu gäller stöd och hjälp till självhjälp på plats där nöden är som störst och där de med mest skyddsbehov blev kvar. Att återgå till den politik som gällde innan år 2015 är förstås helt uteslutet.

För framtida liknande tjurrusningar av politik och förvaltning vill jag framhålla en gammal ämbetstradition. Den stadfäster objektivitet och integritet för såväl myndighet som dess företrädare. Det är denna långa tradition av såväl institutionell fasthet, överblickbarhet, professionalitet som leverans av resultat som format invånarens tillit till förvaltning och politik. I lojaliteten mot våra institutioner och vår lag ingår förstås varje befattninghavares etiska skyldighet att överväga att reservera sig mot ett beslut och när det gäller en befattning som statsekreterare eller statsråd även ta konsekvenserna och lämna sin befattning om så krävs som följd av ställningstagandet. De avböner som nu görs är hedervärda men de befriar inte vederbörande från ett kollektivt ansvar för de regeringsbeslut de har medverkat till. Det gäller självklart för statsrådet rakt av men i någon mening även för statssekreteraren. Den senare i ett mer moraliskt perspektiv. De gottgör nu i moralisk mening sina göranden och havanden. Många andra har valt att glömma och gå vidare. Tyvärr. 

Låt mig vara tydlig i en slutsats. Många insåg tidigt vart vi var på väg. Vi var några som analyserade och påtalade konsekvenserna. Alltför många valde dock att hålla tyst, att förneka och att låtsas att inte se. Alltför få ropade att kejsaren var naken. Alltför många följde med i nutidens ryggradslösa gruppdynamik och häxprocess med brunstämplar och utfrysning av många människor.

Kom ihåg att det är inte i första hand klokhet att ändra sej. Det är i första dumhet att inte ha förstått. Det är feghet, opportunism och missriktad lojalitet att ha förstått men valt att dra sig tillbaka, surfa med och sen när läget infinner sig rodda sig över till nästa säkra politiska uppfattning. Det är fegt att ha fegat ur!

Läs mer:

De goda föresatserna! Av Mikael Sandström

http://kvartal.squarespace.com/artiklar/de-goda-foresatserna

Vi tog aldrig oron på allvar – Tobias Billström

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AyJvr/vi-tog-aldrig-oron-pa-allvar

Jag skäms – Mikael Sandström

http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-medarbetare-om-invandringspolitiken-jag-skams/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ni hade fel och vi hade rätt om konsekvenserna av den förda migrationspolitiken! Dags att se framåt.

 1. Klas Bengtsson skriver:

  Från sin nya utsiktspunkt som senior rådgivare ( läs lobbyist) på Prime tar Sandström avstånd från den politik han själv drev som Reinfeldts närmaste man. Jag har svårt att tro att det är en nyupptäckt insikt. Visserligen tycker jag att Sandströms beskrivning till stora delar är korrekt, men jag tycker inte det är särskilt hedervärt med kappvändare som gör avbön när det kostar mindre än att inte göra det. Det stora ansvar som denna elit har betalt för att ta kostar i regel inget. Huvuddelen av notan skickas till slut alltid till de redan sämst ställda.
  Det tycks dröja innan vi får höra ångerfulla socialdemokrater Motionerna om återgång till tidigare migrationspolitik från Lund och Stockholm visar att partiet kommer att vara fullt upptagna med att tala allvar med sina ministrar Johansson (Lund) och Ygeman (Stockholm) – om nu någon i partiledningen inser allvaret.
  Socialdemokraterna och moderaterna behöver en ny politikergeneration innan de förtjänar ett förtroende. De nuvarande partiledningarnas förtroende är förbrukat. De har ju faktiskt visat sig oförmögna att ta in den verklighet som många såg skulle komma. Sådana politiker har vi inte råd med.

  • brixski skriver:

   Du har flera goda poänger! Det är nog så att Sandström möjligen positionerar sig inför en ny politisk miljö vid 2018 års val. Rak pudel och sen ned i grytan. Det vet vi dock inget om, än. Jämfört med många andra då och nu ansvariga har han dock valt att utan förbehåll göra upp med den förhärskande hegamonin. Vi lär få se fler som ror ordentligt.

 2. Jeff skriver:

  Under de senaste veckorna har moderater som innehaft/har höga positioner pudlat om den förda försvarspolitiken, bostadsbubblan (Borg) och nu även migrationspolitiken. Undantaget jobbskatteavdraget, RUT & ROT (vilka är petitesser i jämförelse), finns det något dessa politiker känner att de gjorde rätt? Hur ska man kunna ha förtroende för dem i framtiden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s