Dags att åter veva positivet ISIS är som vilken extremism och social oro som helst…

”- I Lund är slutsatsen att avhoppare från våldsbejakande extremistiska grupper ska hanteras som avhoppare från andra miljöer, till exempel den organiserade brottsligheten. Efter en utredning av personens behov kan kommunen hjälpa till med boende, sysselsättning eller försörjning.

Det arbetssättet får stöd i en rapport från den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Rapportförfattaren, Christoffer Carlsson, menar att en person som vill lämna extremistmiljöer ofta behöver stöd för att kunna göra det.

Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det.”

Nej, social oro i förorten och deltagande i ISIS vidriga avskyvärda människohatande förintelseverksamhet är inte samma sak. Bara för att du har en hamnare så behöver du inte leta efter spiken. Bara för att du har en förklaringsmodell som du är van att arbeta med och förhålla dig till så betyder inte det att den kan tillämpas i varje givet läge. Allt är inte sanning som sanning är likt.

För några deltagare kan det finnas socioekonomiska bakgrundsfaktorer, men för många av deltagarna är det resultatet av ett aktivt ideologiskt val och för ytterligare några deltagare är det en kombination av båda faktorerna. Det strategiska inflytandets ideologisk-religiösa dimension spelar i många fall en avgörande roll i sökandet efter identitet och meningen med existensen. Den ideologisk-religiösa berättelsen fungerar som en kognitiv parasit i individens sökande efter mening och sammanhang i form av världsbild, grupptillhörighet etc.

Medan Sverige fortsätter att befinna sig i nybörjarstadiet i dessa frågor så finns det konkret aktuell kunskap och erfarenhet i Danmark, Frankrike, Marocko, Algeriet m.fl. Stater som agerar framgångsrikt och når goda resultat. Använd den kunskapen.

Det i artikeln ovan citerade och beskrivna förhållningssättet cementerar, bekräftar och faciliterar de berättelser – det strategiska inflytande – som driver på de extremistmiljöer som rekryterar framförallt unga män men även unga kvinnor. Men det legitimerar även och ger status åt enskilda individers berättelser och beteende.
 
Den avhopparverksamhet som dessa kommuner vill bedriva bygger på just frivilligt avhopp. En självinsikt hos individen om att denne valt fel väg och fel metoder. Målet kan alltså finnas kvar, dvs det handlar inte om avradikalisering.  

De som nu lämnar ISIS gör det eftersom de tvingas bort från ytan. En och annan har säkert nått en del insikter, men om så är fallet saknar helt enkelt kommunala handläggare kännedom om. Det kräver djup sakkunskap om politisk-religiös extremism och fundamentalism för att se igenom den hand som visas upp.

Precis som med dåtidens förhållningssätt till kommunismen och Sovjet kommer vi även i denna fråga att möta individer som håller fast vid sin fundamentalistiska uttolkning och argumenterar för att ISIS inte var tillräckligt rättrogna. Drömmen om idén har större tyngd än vetskapen om handlandet.

Dessa individer är ett reellt hot mot våra värderingar såsom de uttrycks i vår författning. De utgör också en potentiell rekryteringsgrupp för nästa ISIS-look a like, här eller där. Det är terrorismens end-state.

De skall först utredas och lagföras för folkmord, terroristbrott som resande stridande, brott mot mänskligheten och krigsbrott. Det är att se till att rätt och att få rätt blir samma sak. Det är att aktivt förebygga och motverka såväl det strategiska inflytandet som brotten som följer i dess anda. Därefter kan ett brett spektrum av åtgärder appliceras. 

Läs mer:
Kommuners förberedelser m.m.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6540648

Extremismen kan aldrig stoppas men den skall inte heller gödas
https://brixski.wordpress.com/2016/07/21/extremismen-kan-aldrig-stoppas-men-den-skall-inte-heller-godas-och-faciliteras/

Som de gamla sjunga kvittra de unga
https://brixski.wordpress.com/2016/06/13/som-de-gamla-sjunga-kvittra-de-unga-aven-omar-bateens-far-gav-en-berattelse/

Värderingskampen har enbart  påbörjats
https://brixski.wordpress.com/2016/04/20/varderingskampen-har-enbart-paborjats/

Apokalyptisk islamism
https://brixski.wordpress.com/2016/04/13/apokalyptisk-islamism-om-berattelsernas-betydelse/

En ice-breaker
https://brixski.wordpress.com/2016/04/10/en-vital-ice-breaker-mot-extremism-har-nu-fatt-sitt-erkannande/

Daesh är också berättelsen om Sverige
https://brixski.wordpress.com/2015/11/26/daesh-ar-ocksa-berattelsen-om-sverige/

De tusen fundamentalistiska nålaticken mot vår yta och mot berättelsen om Sverige
https://brixski.wordpress.com/2016/03/04/de-tusen-fundamentalistiska-nalsticken-mot-var-yta-och-mot-berattelsen-om-sverige/

Terrorismens hammare och extremismens nålstick
https://brixski.wordpress.com/2016/03/22/terrorns-hammare-och-extremismens-nalstick-slar-och-sticker-i-dag-i-bryssel-i-morgon-i/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s