Riksrevisionen och ledarskapets enväldiga val av den goda saken

Utredaren och den tidigare Justitieombudsmannen Axberger riktar i dag skarp kritik mot förhållandena vid Riksrevisionen.

En synnerligen allvarlig och också sorgerlig historia om ett land vars stolta myndighetstraditioner och goda anseende efterhand har kommit att naggas av i allt större vitala bitar. Ett litet land med alldeles för starka smala avgränsade nätverk, nära vänskapsband i professionen, osunda personlojaliteter samt alldeles för stort utrymme för egna subjektiva bedömningar och beslut i frågor om vad som utgör ”den goda saken”. När Riksrevisionen havererar då är det i alla avseenden synnerligen allvarligt.

De kommentarer som de ledande befattningshavarna lämnar i DN:s granskning är närmast att betrakta som tramsiga. Med den bakgrund och den erfarenhet de har vet de mycket väl vad som förväntas av en befattningshavare, särskilt en ledande sådan i offentlig tjänst. Det beteende de uppvisar har de lagt sig till med trots god kunskap om regler och etik. De har valt den oetiska vägen eftersom de över tiden har blivit tillvanda med ett beteende som har fungerat och gett dem fördelar. De har valt den oetiska vägen eftersom ingen överordnad har reagerat över deras beteende tidigare. De har valt den oetiska vägen eftersom de själva har fått definiera både vad som är den goda saken och vad som är den rätta vägen att nå den goda saken. Ändamålen har fått helga medlen.

I ett närliggande ämne har t.ex. Johan Westerholm föredömligt beskrivit de snäva smala nätverken inom juridikens korridorer. Se  http://ledarsidorna.se/2016/10/hilda-och-ruben-som-ett-lyckligt-aktenskap/

Osunt, osmakligt och ovärdigt vår samhällsbildning. Är det ens möjligt att städa i detta förfall!? Detta tillitens moras.

System har en egen logik. När de börjar erodera i friktionen lämnas öppningar för konkurrerande alternativ. Vi ser det i dag ske inom politiken. Vi kan nu skönja konturerna av vad som blir följderna för vår förvaltning. Det handlar i båda fallen om tilliten. En tillit som riskerar att  erodera bit för bit. Tilliten som är det kitt som ytterst håller samman vårt samhällssystem. Tilliten mellan individer och mellan individer och samhällets olika institutioner. Tilliten till våra institutioner har tagit sekler att mejsla fram. Den tar betydligt kortare tid att rasera.

Läs mer:

Kritik mot riksrevisorerna i ny utredning
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritik-mot-riksrevisorerna-i-ny-utredning/

Inrättande av Riksrevisionen

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/riksrevisionen_GP03190/html

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s