Appeasement och icke-våld kan inte i sig vara målet för en rättsstat

Där lagen upprätthålls råder frihet

(U.S Marshall Bass Reeves, en av de mest framgångsrika polischeferna i U.S historia)

Jag skriver ofta om vem som kontrollerar ytan eller parimetern. Om inte samhället – vi tillsammans – kontrollerar ytan gör någon annan det, kriminella gäng, klaner, extremister m.fl.  Det är vi tillsammans som skall kontrollera ytan. Det ska vi göra genom den lag som våra folkvalda beslutat och bl.a. genom de myndigheter vi gemensamt finansierar. 

”När polisen blev konfronterade av ett gäng uppstod en mycket hotfull situation. En man som helt oblygt visar ansiktet hotar en polisman: ”Tror du jag är rädd för dig? Fucking pajas. Kom utan bricka, jag ska visa dig. Fucking tönt.” Han knuffar sedan polismannen. Trots att det är många poliser på plats griper de inte mannen. I vilken annan situation kan man utan risk hota och fysiskt attackera en polisman? ”Tyvärr, det blir så här när vi har såna här konfrontationer ibland. Men vi måste stå kvar och försöka ta en dialog”, urskuldar sig en polisman i inslaget.”

(SVT Agenda och återgivet av Ivar Arpi i dagens SvD)

Poliserna i citatet ovan uppträder på ett sätt som varje buse självklart upplever som töntigt och tramsigt. Inte bara busen utan även vi väljare, skattebetalare, medborgare och invånare upplever avsaknaden av korrigering som töntig, tramsig och naiv. Agerandet är dock inte ett undantag utan snarare en medveten vald taktik utifrån en av myndigheten beslutad doktrin.

Den här och andra busar behöver dock en omedelbar reaktion där vederbörande omhändertas direkt med våld i exakt den proportion som krävs. Ju hårdare motstånd desto kraftigare responderande våld.

Målet för ett samhälle kan aldrig i sig vara att avstå från våld. Proportionerligt våld är ett av flera medel för att stödja och värna samhälliga mål så som de är formulerade i vår konstitution och våra lagar, dit hör rätten att inte bli utsatt av våld eller förtryck av annan person, rätten till liv, äganderätten m.fl. rättigheter.

Statens uppgift är att skydda dessa rättigheter, med våld om så behövs.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Management, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s