Samhällets – vår – yta ska inte bjudas ut till kriminella

Efter oroligheterna i Gottsunda i Uppsala vittnar alltfler såväl boende som poliser om ett passivt agerande av polisen. Ett felaktigt val av medel trots en rejäl uppladdning av rätt resurser.

”I stället åker dialogpoliser upp till Gottsunda och pratar med några av de äldre, de är ett antal multikriminella unga män med stort inflytande över ungdomarna i området. Man försöker förmå dessa att prata med ungdomarna om att de inte ska elda osv. Motkravet från ungdomarna blir som så många gånger tidigare, inga poliser ska vara i Gottsunda. Det är nu det börjar bli galet. Samhället i form av polisen lägger över initiativet till ordning och trygghet på ett antal kriminella unga män. Och accepterar kravet på att inga poliser skall vara i området. Hade jag varit kriminell så hade inte heller jag velat ha polisen i mitt kvarter.

Jag menar att med den resurs som fanns på lördagen hade man kunnat bringa lugn i området, gripa förövare och förhoppningsvis lagföra dessa. Det stora problemet är att vi poliser på gatan och människorna i staden inte delar samma lägesbild. Gottsunda/Valsätra är inte Rosengård, Rinkeby eller Tensta. Här är det fråga om ett tjugotal personer från lägre till övre tonår. Om inte vi, polisen, kan hantera dessa vem ska då göra det? Visst, det hade sannolikt blivit konfrontation och eventuellt till och med skador på både polis och upploppsmakare. Min fasta övertygelse är dock att det blivit lugnt ganska fort. Det kan inte vara så, att bara för att det finns en risk att det blir stökigt, så blir polisen passiv. Det kan inte heller vara så att bara för att man bor i Gottsunda så är man imun mot lag och ordning.

Jag satt själv i en polisbuss två kvarter från Bandstolsvägen, rustad i kravallutrustning och med min tjänstehund vid sidan. Därifrån såg jag den ena efter den andra svarta rökpelaren från brinnande bilar ringla sig mot skyn. Stadsbussarna vände vid Linrepevägen, alla som åkt buss från stan fick således gå genom hela Gottsunda för att ta sig hem. Det kändes inte bra, att på den gamla damens fråga om hur hon haltande skulle ta sig till andra sidan av Gottsunda svara, jag vet inte.”
(Erik polishundförare i Uppsala)

Ett samhälle som inte är berett att med alla tillgängliga medel ta tillbaka förlorad yta från multikriminella gäng, klaner etc. kan aldrig bli något annat än ett förlorande samhälle. Ett samhälle som förlorar såväl inför buset som invånare, väljare, medborgare och skattebetalare. Ett samhälle som inte är beredd att använda sitt våldsmonopol kan lika gärna hyra ut det till gängen, klanerna m.fl. ungefär som för sjuhundra år sedan.

Att göra överenskommelser med kriminella för att dessa skall slippa polisiär närvaro är förkastligt och totalt kontraproduktivt. Signalen är att varje gång de kriminella vill ha sin vilja igenom så startar man ett småskaligt upplopp. Detta är en skam för politiken och förvaltningen. Detta är att fullständigt kapitulera. Fundera på vad som sker med vårt samhälle om vi alla tillåts bete oss hur som helst efter egna formulerade regler och samhället låter det ske i ren ängslan för konflikt och våld!? 

Friktion är inte farlig! Friktion är nödvändig i all mänsklig utveckling. Målet kan aldrig i sig vara stabilitet och en våt yllefilt av lugn och ro. Målet måste alltid vara att värna rätten och våra värderingar som de uttrycks i vår konstitution. Målet måste alltid vara att kontrollera ytan i syfte att upprätthålla rätten och vår konstitution. 

Vad buset på plats behöver möta är en repressiv friktion som plockar bort ledarna, därefter behöver det mjuka samhället stödja och värna invånarna och även den svans av ungdomar och yngre män som går att rehabilitera till normer och strukturer bortom kriminalitet.

Se till att befordra riktiga poliser med gedigen erfarenhet till att besluta och leda i all operativ verksamhet. Vi behöver återta även denna yta, den internadministrativa ytan från plockepinn byråkrater som agerar utifrån regeln ”har jag intet gjort kan jag intet bestraffas”.

Vi behöver även återinföra ett tydligt regelsystem som utgår från regeln ”Obeslutsamhet och uraktlåtenhet att handla ligger en chef mera till last än misstag i fråga om val av medel”.

Läs mer:
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/polisman-domer-ut-insatsen-4306461.aspx

http://www.expressen.se/ledare/sta-upp-mot-stenkastarna/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Samhällets – vår – yta ska inte bjudas ut till kriminella

  1. bengtlindkvist skriver:

    Det här daltandet med kriminella kommer att straffa sig. Det ger helt fel signal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s