Dåd eller terrordåd?

Det vidriga dådet i Nice som riktade sig mot barn, kvinnor och män hade en gemensam nämnare och det var att de befann sig på en och samma gata. De befann sig på en gata där en individ tog sig en egen skapad och av hat motiverad rätt att mörda dessa barn, kvinnor och män. Ett grymt oförsonligt vidrigt vansinnesdåd oavsett hur det motiveras eller inte motiveras.

Flera har frågat mig om en analys och jag har sagt som alltid vid dessa vidriga händelser att jag kommer inte skriva någon analys förrän det är klarlagt att det är ett terrordåd (dvs enligt EU:s och FN:s definition) och det är klarlagt vem eller vilka som tar på sig ansvaret.

Innan dess blir ett inlägg spekulativt och i princip ointressant eftersom varje dåd och varje aktör skiljer sig åt i väsentliga avseenden. Terrorism och extremism kan inte och ska inte relativiseras.

Däremot kan nog alla vi som är övertygade om att varje linje – varje individ – är unik sluta upp bakom den sekulära statens hårda idé och värderingskärna så som den uttrycks i den franska konstitutionen. Frihet, jämlikhet och broderskap.

Läs mer:

Definitioner av terrorism brukar innehålla vissa basala grundstenar.

“The unlawful use or threatened use of violence carried out by individuals, organisations, networks etc. against individuals or property in an attempt to coerce or intimidate the government or the society to achieve political, religious or ideological objectives.”

http://www.bbc.com/news

http://mobile.lemonde.fr

http://mobile.nytimes.com/2016/07/16/world/europe/attack-nice-bastille-day.html

http://dailym.ai/29Ijl7Z

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/olika-bud-fran-ministrarna-om-garningsmannens-motiv-i-nice

Advertisements

About Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
This entry was posted in Defence- and Securitypolicy, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s