Bättre böja nacken än illa stöta huvudet – om vårt ansvar att biträda UK

Två iakttagelser som aktualiserar det gamla uttrycket att det är bättre att böja nacken än illa stöta huvudet. 

1. ”Minska folkmakten…”

Apropå dagens ledare i DI om att ”minska folkmakten” som en konsekvens av folkomröstningen i UK!
Istället för att lyssna, lära sin läxa och göra om och rätt så kan man förstås välja att bortse från väljarens, invånarens, medborgarens och skattebetalarens oro, missnöje, kritik etc… Frågan är bara vilket samhälle vi dels vill ha dels kan få!? Teknikutvecklingen driver globaliseringen. Politiken har i mångt och mycket att kodifiera redan påbörjade skeenden. Att teknikutvecklingen även kommer att driva fram alltfler direktdemokratiska opinions- och väljaryttringar är självklart. Lika självklart är att dessa nödtorftigt går att hålla tillbaka en kortare stund. Därefter kommer svallvågen. Välja väg här handlar om att antingen försöka ro i fas med teknikutvecklingen eller bara flyta med i svallvågen och då utan styrfart. Politiken har alltid ett val!


2. Straffa britterna! Doppa dem i tjära och rulla dem i fjädrar…

Detsamma gäller förstås också vilket perspektiv som nu anläggs på UK:s Brexit! Är det prestigens, besvikelsens samt uppläxnings- och hämndbegärens perspektiv!? Straffarens perspektiv!? Dem lättkränkta förfördelade självömkande maktens perspektiv!? Perspektiv som endast kommer att leda till fler exit och ett sönderfall av EU.

Ett annat perspektiv betonar klokskap, eftertänksamhet, rationaliteter och hållbarhet. Det senare perspektivet är samhällsbyggarpolitik!

Migrationspolitiken och Schengen har eroderats sönder i takt med att nationella politiker valt att skylla på EU istället för att ta tag sin egen oförmåga och tillkortakommande i att upprätthålla gränser och driva en korrekt asylpolitik. Det har varit ett aldrig sinande flöde av droppar som har fått bägaren att rinna över. Vad förväntade sig politiken skulle bli resultatet?

Det finns som alltid fortfarande möjligheter att agera med sans och måtta. EU har nu mött friktionen i UK:s Brexit. Utmärkt! Detta är ett gyllene tillfälle att ompröva, rannsaka och visa en ödmjukhet inför såväl EU:s egen utveckling som medlemsstaternas ansvar för sina egna beslut, sin egen yta.

Självklart skall en mogen, ansvarsfull och omdömesgill approach nu utgå från principen ”be the bigge one”. Det som har blivit fel skall korrigeras. Nu är det dags att på allvar börja förhandla om UK:s och EU:s men även UK:s och Sveriges framtida samverkan och samarbete. Endast den fåfänge kastar ut UK i akt och mening att straffa britterna. Bättre böja nacken än att illa stöta huvudet.
För Sverige gäller nu att biträda i förhandlingarna med samma omsorg som när vi var Norge behjälpliga. Ett EU utan Storbritannien är inte i linje med svenska intressen. Tvärtom. Om inte för britternas skull så åtminstone för vår egen skull skall vi verka för att UK får fullt acceptabla och ändamålsenliga samarbetsvillkor om nu artikel 50 förverkligas. Vi är mer beroende av UK än vad UK är av oss såväl inne i EU som utanför. Som sagt hellre böja nacken än illa stöta huvudet!

Dagens skärmdump!

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s