Allt är inte humanism som humanism är likt

“Hjälporganisationen Röda korset är djupt kritisk till lagförslaget och menar att många svenskar inte ens känner till förändringen. Enligt en undersökning Novus gjort på uppdrag av organisationen svarade 49 procent av de tillfrågade att de inte kände till de nya reglerna, 8 procent svarade “vet ej” på frågan.

– Det vi ser är ett historiskt skifte i svensk flyktingpolitik som har gått ogenomtänkt fort. Om lagen permanentas kommer det att få svåra humanitära konsekvenser. Då är det ytterst allvarligt att över hälften inte ens känner till lagen, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Röda korset”

Det kallas för konsekvens. Den som gör en konsekvensanalys innan handling eller icke-handling slipper ofta att bli överraskad av konsekvensen.

När ett system torrkokas blir reaktionen att vi till slut får slita bort systemet från värmekällan. Det hade inte behövt ske om politik och myndigheter redan från början hade gjort sin hemläxa, nämligen att strikt tillämpat lag, omgående förändrat incitament, kopplat greppet om vår yta – vår gräns – samt lyssnat till de sakkunniga som tidigt bedömde att det handlade om en mycket stor andel människor på flytt och inte flykt.

Nu trängdes de sistnämnda bort på grund av en låt-gå-politik. En tragedi. En skam för Sverige. Ett nederlag för vår förvaltningsmodell och för vår politik. Ett nederlag för alla de som är på flykt. De som betalar priset är de kvinnor och barn som blev kvar och de som dog på medelhavet. Allt är inte humanism som liknar humanism.

Läs mer:

http://www.svd.se/fa-svenskar-kanner-till-nya-flyktingregler

http://www.dn.se/nyheter/sverige/timothy-hatton-europa-bor-valja-ut-de-mest-behovande-redan-i-lagren/

Advertisements

About Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
This entry was posted in Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Management. Bookmark the permalink.

One Response to Allt är inte humanism som humanism är likt

  1. Majsan says:

    Må vara att få känner till de skärpta ändringarna, men jag kan garantera att färre (fortfarande) t.ex känner till hur få asylsökande med anhöriga som har heltidsjobb, icke bidragsanställningar etc efter 15 år i landet, eller sådant som att ensamkommande barn som säger att föräldrarna är döda, får efterlevandestöd på ett bräde. Att en stark minoritet identifierar sig då de kommer till landet, att folk kan (kunde, förhoppningsvis snart) få PUT trots icke-identifikation. Att det är stor brist på tolkar inom rättsväsendet, att tolkkostnaderna galopperat som mycket annat. Att sexualbrottslingar inte ‘kan gå’ sina terapier för att tolkar saknas, att antalet imamer inom kriminalvården brister.

    Etc, etc, etc. De som enbart håller sig till svensk public service vet helt enkelt väldigt lite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s