En välvilja utan gränser! Dr Annika Borg reflekterar och resonerar kring ytan, det offentliga rummet.

Rekommenderar dr Annika Borgs utmärkta artikel i Axess om En välvilja utan gränser!

”Jag har frågat poliser, banker och politiker om vad de tänker göra åt att ytan tas i besittning och att många av oss inte får vara ifred i vår vardag. Ingen tycks se det som sin uppgift att värna det offentliga rummet och dem jag frågar verkar samfällt ha kapitulerat.

Men ett land behöver ha kontroll över sin yta. Marcus Brixskiöld, socialdemokratisk kommunpolitiker och opinionsbildare, har skrivit om vad som händer när ett land frånsäger sig den makten. När staten lämnar ytan tar någon annan över. Vad händer när medborgarna börjar ta tillbaka den? undrar han. När tilliten eroderat tillräckligt och människor får nog? Frågorna skisserar ett realistiskt framtidsscenario.

Ytan handlar inte enbart om marken vi rör oss på, utan är också ett mentalt rum. Det accelererande tiggandet på gator och torg i Sverige blev startskottet för en kollektiv mental och känslomässig process. Det var då vi öppnade våra hjärtan. Sverige suddade sedan även ut sina gränser mot andra delar av världen.

Jag menar att det finns ett samband.
Det individuella mötet och vetskapen om en annan människas utsatthet väcker empati. Den empatin är god och nödvändig, men den kan inte ensam ligga till grund för beslut och samhällsansvar. Skulle vi bygga ett samhälle på enbart empati, vore exempelvis straff och frihetsberövanden en omöjlighet. Bakom varje fall finns en människa. Men den vissheten kan inte vara det enda som vägleder ett samhälle. Då blir det kaos.

På känslan biter inte heller fakta. Som att det är till Sverige bussresor med människor som avser att tigga går, inte till våra grannländer. Som att regeringens egen utredare Martin Valfridsson visar att tiggeri inte är en väg ut ur utanförskapet. Som att Sverige sänder signaler som gör att fler kommer hit för att tigga. Som att kriminalitet finns i tiggarkulturens spår.

Fakta har spelat liten roll för beslutsfattarna och inte heller i den allmänna debatten. Istället styr känslorna. En journalist träffar en EU-migrant, lägger röstläget mjukt och berättar hans eller hennes historia. Ingen analys, inget annat perspektiv verkar krävas.”

Läs mer:

http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=2914#.V1qXFldeCnN

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s