En vital ice-breaker mot extremism har nu fått sitt erkännande

I egenskap av chef och huvudman för demokratipolitik (däribland ärenden om extremism) i RK ansvarade jag för att uppdraget mejslades fram och att regeringen beslutade uppdrag till FHS och dr Lars Nicander och dr Magnus Ranstorp.

 Det var en lång och gedigen resa full av motståndsfickor där varje vrå behövde passeras i syfte att få fram uppdraget. Utan ett nära växelvis arbete med statsrådet Sabunis rättframhet och statsekreterare Hallerbys inspiration, målmedvetenhet, lyhördhet och på många sätt goda ledarskap hade det sannolikt aldrig varit möjligt.

Vår avsikt var att göra ett ordentligt avstamp och avtryck för kommande års arbete mot alla former av extremism, men särskilt den då närmast heligt orörbara islamistiska våldsbejakande extremismen. Rapportens framtagande krävde ett omfattande och delvis nyskapande nätverksbyggande, faktagrävande bortom de källor som visades upp och en obändig tro på de som riskerade såväl sin trygghet som karriärer när de bidrog till rapportens underlag och färdigställande.

”I Sverige har dock hotet från den våldsbejakande jihadismen länge tonats ned. När Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos på Försvarshögskolan år 2009 varnade för ökande radikalisering i stadsdelen Rosengård i Malmö möttes deras studie av massiv kritik.

Om man i dag läser om rapporten ser man dock hur förutseende forskarna var. Bland annat poängterade de vikten av att stat och kommun kommer överens om vem som ska ansvara för det förebyggande arbetet.”

Arbetet med rapporten blev den ice-breaker som skapade de reaktioner som gjorde det möjligt att även ge Säpo i uppdrag att särskilt utreda våldsbejakande islamistisk extremism. En rapport som blev offentlig fyra dagar efter att Abdulwahab hade sprängt sig på Drottninggatan en fredagseftermiddag december 2010.

Detta var vid tidpunkten några av de mest vitala grundstenarna för att möjliggöra ett fortsatt arbete med att finna metoder och genomföra insatser för att förebygga och motverka extremism. En bra början, men bara en början. Av olika orsaker tappade arbetet delvis processfart och bitvis fokus på effekt när statsrådet Sabuni lämnade ansvaret för ärendet 2010.

Nu verkar arbetet mot våldsbejakande extremism fem år senare äntligen börjat rulla igång igen, men nu framförallt på initiativ av många olika lokala aktörer bortom nationella samordnare etc. Men också tack vare god inspiration och konkreta insatser av inrikesministern Anders Ygeman och genom ett fortsatt envist, uthålligt och precist arbete av forskare som dr Nicander, dr Ranstorp, dr Norell, dr Lööw m.fl. politiker som Nalin Pekgul, Carina Hägg, m.fl. samt oerhört vitala insatser av journalister som Per Gudmundson, Magnus Sandelin, Per Brinkemo, Johan Westerholm m.fl. 

En dubbel omfattning för att ta tillbaka ytan, vår gemensamma yta som skall kontrolleras av den folkvalda staten. Inte gäng, klaner, extremister, terrorister, nexusnätverk mellan kriminalitet och terrorism m.fl. En yta där våra 15 särskilt sårbara högriskområden omgående skall återtas av den folkvalda staten, vår lag och vårt rättsväsende, men även av samhället – vi tillsammans – i stort, dvs även av föreningsliv, företag, kommunala förvaltningar och statliga myndigheter.

Nu gäller det vi gemensamt såväl hanterar terrorismens hammare som extremismens tusen nålstick mot vårt samhälle och våra värderingar. Som sagt en dubbel omfattning för att ta tillbaka vår yta.

Läs mer
Terroroffren får betala för vår undfallenhet

http://www.expressen.se/ledare/terroroffren-far-betala-for-var-undfallenhet/

De hånades som islamofober men fick rätt

http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-de-hanades-som-islamofober-men-fick-ratt/

Daesh är också berättelsen om Sverige

https://brixski.wordpress.com/2015/11/26/daesh-ar-ocksa-berattelsen-om-sverige/

De tusen fundamentalistiska nålaticken mot vår yta och mot berättelsen om Sverige

https://brixski.wordpress.com/2016/03/04/de-tusen-fundamentalistiska-nalsticken-mot-var-yta-och-mot-berattelsen-om-sverige/

Terrorismens hammare och extremismens nålstick

https://brixski.wordpress.com/2016/03/22/terrorns-hammare-och-extremismens-nalstick-slar-och-sticker-i-dag-i-bryssel-i-morgon-i/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En vital ice-breaker mot extremism har nu fått sitt erkännande

  1. Pingback: | birgitta-markinhuhta.net

  2. Pingback: Nu passar det | | birgitta-markinhuhta.net

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s