Belgien och Sverige några olikheter och likheter

  


Europol”Enligt Wainwright så finns det ett nätverk med uppemot 5 000 personer som är farligare än vad polisen tidigare trott. Radikaliserade personer som kan begå framtida terrorhandlingar.

– En del av dem kommer att delta i vad som helt klart är en ny strategi av IS att gå till angrepp mot väst på ett mer aggressivt vis med grupper som är vältränade och välplanerade och som vill genomföra attacker som kräver många liv.

– Vi är bekymrade över bredden på det nätverk vi nu upptäcker, det är vidare spritt än vi tidigare trott.
Belgien är det land som per capita har flest medborgare som rest ner till Syrien och Irak för att kämpa med IS. Men även Sverige ligger högt på den listan.”


Det finns likheter och olikheter


Det finns likheter och olikheter mellan Sverige och Belgien sett ur ett mer säkerhetspolitiskt perspektiv:

– Sverige har betydligt bättre inhämtning och uppsikt över individer och nätverk än Belgien.

– Det finns goda exempel på områden i Bryssel där stat och kommun efterhand tagit tillbaka den fysiska men också värderingsmässiga ytan. I Sverige har vi inte ens påbörjat resan att på allvar ta tillbaka de 15 mest sårbara högriskområdena. Vi saknar helt enkelt den initialt mest grundläggande komponenten, nämligen en stor volym av närvarande effektivt uthålligt och precist kirurgiskt agerande rättsväsende som sen efterhand kompletteras med andra offentliga institutioner, företag, civilt samhälle osv.

– Sverige faciliterar i betydligt större utsträckning genom generösa offentliga medel, medialt utrymme och politisk entrism individerna, nätverken och deras berättelser, extremisternas tusen nålstick som göder hatet, polariseringen, kränktheten, rasismen och i dess förlängning våldet. Medvetenheten om detta är fortfarande låg. Alltför många i politiken jämställer dagens fundamentalister med dåtidens vänsterrörelse som kämpade mot förtryck i Chile, Sydafrika etc. De förstår inte att dessa rörelser vilade i Sverige och riktade sin verksamhet mot sina hemländers förtryck. Dagens fundamentalister ser oss som hotet, som målet för deras våldsmissionerande kamp. Att låta dem vila i cirkusen Sverige är alltså en hyfsat dålig idé.

– Vi har också haft tur! Men som terroristen (IRA) säger: ”Vi behöver bara ha tur en gång, ni måste ha tur varje dag, varje stund.”

En lång väg till säkerhet!

Läs mer:
Daesh är också berättelsen om Sverige
https://brixski.wordpress.com/2015/11/26/daesh-ar-ocksa-berattelsen-om-sverige/

Hit men inte längre

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s