När institutet mot extremism faciliterar extremismens självbild

”I Sverige kan vi se hur denna fetisch tar sig uttryck i polisens terror mot (för)orterna”

”terror används av stater, myndigheter och enskilda hela tiden. Den liberala demokratin använder exempelvis ofta sitt eget styrelseskick till förtryck, våld och ett upprätthållande av ojämlika maktrelationer. Ett motstånd mot detta kan inte likställas med ett motstånd mot enskilda kroppars existensberättigande.”

Ur statligt finansierade rapporten ”Socialt arbete, pedagogik och arbetet mot så kallad våldsbejakande extremism” (Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet).

Det är exakt den här sortens berättelser som göder och fostrar den diskurs som gynnar extremisterna. Det är denna sorts strategiska inflytande som vi måste motverka uthålligt och precist, bl.a. genom att inte finansiera eller på andra sätt stödja dem som på detta sätt faciliterar extremismen och extremismens tillväxt. Det är exakt dessa utsagor i en av, enligt World Value Studies, världens i särklass minst rasistiska länder som polariserar och göder extremismens självbild. Det är dessa utsagor som lyfter individen och grupper av individer bort från såväl eget ansvar som vår förmåga att finna relevanta förklaringsfaktorer som kan mötas med åtgärder.

Det måste bli ett slut på offentlig finansiering av dem som faciliterar hatet mot vårt sätt leva, våra värderingar och vår konstitution.

Staten ska inte längre facilitera eller legitimera de nätverk och de delar av det civila samhället som på olika vis söker polarisera oss.

– Dem som söker efter att identifiera och utpeka och hetsa fram oförsonliga olikheter

– Dem som vill rasifiera oss likt nazisterna eller Daesh

 – Dem som vill skapa oförsonlighet genom att hänvisa till något så grundläggande individuellt och icke förhandlingsbart som våra olika identiteter.

Vi bär alla på många olika identiteter och vi rör oss mellan såväl egna som andras identiteter. Vi är medvetna om detta och vi kan enas kring andra större gemenskaper t.ex. ideologier. Ytor där vi kan föra gemensamma samhällsprojekt oavsett identiteter.

Det är dags att stänga finansieringskranen från statliga myndigheter. En kran som vattnar och göder de ideér, individer, nätverk och organisationer som driver på polariseringen och enklaviseringe av det svenska samhället. Det är synnerligen bråttom. 

Det måste ske nu. I budgetpropositionen, regleringsbreven och i myndigetsdialogerna. Det måste bli ett omedelbart stopp på att staten – vi medborgare, invånare, väljare och skattebetalare – finansierar dem som faciliterar hatet. Dem som vill förgöra såväl det lilla som det stora samhället, vår demokrati och våra mänskliga rättigheter. Sätt stopp nu!

Gör om, gör rätt eller lägg ned.

Läs även

Daesh är också berättelsen om Sverige

https://brixski.wordpress.com/2015/11/26/daesh-ar-ocksa-berattelsen-om-sverige/
De tusen fundamentalistiska nålsticken mot vår yta

https://brixski.wordpress.com/2016/03/04/de-tusen-fundamentalistiska-nalsticken-mot-var-yta-och-mot-berattelsen-om-sverige/

Ett gyllene tillfälle att ingripa mot resande stridande terrorister

https://brixski.wordpress.com/2016/03/10/gyllene-tillfalle-att-ingripa-mot-resande-stridande-terrorister/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När institutet mot extremism faciliterar extremismens självbild

  1. Klas Bengtsson skriver:

    I dessa dagar när ”den svenska modellen” tycks vara högsta mode hos alla partier, om än med lite olika innehåll, undrar jag om de glömt att de nyss förnekade det unikt svenska under parollen en ann är (minst) så god som en ann. Och inte kommer de att lyssna på Brix uppmaning. Det väntar han sig säker inte själv. Stora delar av Göteborgs universitet är en tummelplats för den postmoderna identitetsvänstern, senast manifesterad av Segerstedtinstitutet, som skapades genom beslut av rektor för mindre än ett åt sen. Jag tror att Torgny Segerstedt vänder sig i sin grav när han ser resultatet. Självskadebeteendet manifesterades också så sent som i november vid MR-dagarna på Svenska Mässan där alla svenskar som inte identifierade sig med identitetsvänstern kläddes i säck och aska. Kulturrelativismen tar sig alltmer absurda uttryck som när en skola kallade in en manlig vaktmästare för att en afrikansk pojke inte accepterar kvinnliga lärare. Anders W Erwardsson, som bor i USA, skrev i Dagens Samhälle: ”För en person som med en kritisk blick och på avstånd följer den svenska samhällsdebatten om vad som kännetecknar olika kulturer och beteendemönster är det lätt att se att det tycks mycket mer än det tänks. Och att det då lätt blir galet är inte så konstigt.” Och så länge som de som tycker och inte de som tänker sitter på centrala poster kommer tyvärr Brix insiktsfulla blogginlägg att klinga ohörda. Men tyckarnas tid kommer att ta slut till slut.

  2. Pingback: Terrorns hammare och extremismens nålstick slår och sticker i dag i Bryssel i morgon i…. | Brix Ski Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s