De stigande förväntningarnas missnöje hos civila samhället och myndigheterna – migrationspolitikens drivkraft

Apropå att 22 av 22 remissinstanser kritiserar regeringens nya migrationspolitik.

När statsminister Tage Erlander uttalade ”de stigande förväntningarnas missnöje” så handlade det om att den ökade välfärden ledde till ökade krav på utökade gemensamma åtaganden och utbyggda välfärdssystem. En slags accelererande spiral uppåt.

Detta var långt innan den nya folkvandringens tid. En tid som präglas av kraftigt accelerande migration av arten såväl sociekonomisk flytt som humanitär flykt. Enligt Frontex består den nuvarande migrationen till 60 procent av den första gruppen av individer.
 
Erlander myntade sitt begrepp i en annan tid. Han kanske inte anade då att de stigande förväntningarnas missnöje femtio år senare i huvudsak skulle komma från företrädare från det civila samhället och våra myndigheter i frågor om migration.

Då jag själv är en stark tillskyndare av lagens tillämpning blir min slutsats att antingen tillämpas beslutad lag eller så ändras den. Antingen följer den internationella åtaganden eller så gör den inte det. Ingen kan tvinga en suverän stat att åta sig internationella åtaganden som denna inte anser sig vilja tillträda. En liten stat har dock traditionellt sett ansetts vara den som bäst nyttogör sig en strikt anpassning till internationell rätt.
 
När nu asylrätten prövas i grunden så kan vi välja att backa hela vägen in i framtiden och återigen låta omständigheterna styra oss till feta complis, ungefär som en havererad migrationspolitik över en natt förändrandes i 180 grader.

Alternativet är att ta det politiska upplysnings- och mobiliseringsamtalet om intressekonflikter i god tid. Ett samtal som behöver handla om våra kommande utmaningar och vilka vägval vi står inför.

Dit hör en asylrätt som i sin tillämpning i allt för stora delar har havererat och som med stor sannolikhet kommer att ersättas av olika former av kvotsystem med ansökan på plats i den miljö vederbörande flyr från.

Notera: inte flyttar ifrån. Den med de senare motiven kommer att hänvisas till traditionell arbetskraftsinvandring. Den med de förra motiven kommer att ges en betydligt tryggare och rättssäkrare prövning. En prövning långt bortom flyktingsmugglarnas girighet och migrationskapitalisternas cyniskhet.

Men först, överväg noggrant vilka lagstiftningsreformer vi ska besluta och vilka internationella avtal vi ska ingå. Vad klarar våra samhällssystem? Vad klarar integrationen? Tänk såväl legalt som socialt ingenjört. Fundera sedan på vilka lagar och vilken internationell rätt som behöver ges en bättre anpassning till dagens omvärld och förutsättningar.
Läs mer:
http://www.svd.se/goran-persson-vill-forbjuda-tiggeri/om/sverige

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s