Vi tackar de religiösa fundamentalisterna för att de påminner oss om att vår jämställdhet är värd att slåss för ursinnigt och uthålligt

Jämställdhet och jämlikhet en utmejslad framväxt tradition.

I dag skriver Helene Bergman ett vitalt inlägg på Ledarsidorna.se. Länken återfinns nedan. Bergman skriver bl.a. att:

”1864 förbjöds hustrumisshandel i Sverige. Drygt 150 år senare i Nordstan, i Göteborg, idag uppmanas män att slå en upprorisk hustru, bara inte slaget lämnar några fysiska skador eller märken på kroppen. Texten står att läsa i det tryckta häftet” Kvinnan i Islam”. Avsändare är Göteborgs Moské. Varje fredag och lördag delas häftet ut av islamistiska Dawah- missionärer i Göteborg.

1872 förbjöds arrangerade äktenskap i Sverige. Båda könen garanteras rätten att välja äktenskapspartner. Drygt 140 år senare i dag i Sverige finns minst 70 000 ungdomar som inte vågar tro på att de själva får välja livspartner. 8 500 av dom är i riskzonen för att bli bortgifta mot sin vilja i Sverige.”

Spår av ironi

Noterar – som några debattörer gör  – att det förstås inte finns några som helst skillnader mellan kulturer…och att Sverige givetvis har samma konstitution, lagar och kvinnosyn som Iran, Saudi och Turkiet. Det flitigt förekommande hedersmördandet av kvinnor som inte vill göra som släkten vill och där stora delar av släkten stödjer morden är förstås utpräglat förekommande i Dalarna, Dalsland och på Södermalm. 
Viss ironi kan förekomma i ovanstående text.


Sverige är bäst i världen på jämställdhet

Sverige är tillsammans med de skandinaviska grannländerna världsbäst på jämställdhet. Passar inte galoscherna så rekommenderas Saudi, Iran och Turkiet. Varsågod. Lägg ned fundamentalistmissionerandet. Ni kan aldrig vinna den kampen. Våra rättigheter har utvecklats sedan 1300-talet och vi kommer slåss för dem ursinnigt och uthålligt om så behövs. Men vi tackar fundamentalisterna för att ni gör oss medvetna om att vi må kämpa för vårt samhälle och vår jämställdhet och jämlikhet varje dag och varje stund. Alltid. Varje dag. Varje stund.

Läs mera:

Helene Bergman – Det behövs en demokratisk integrationsplan

Helene Bergman: Behovet av en demokratisk integrationsplan

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Participation and influence, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi tackar de religiösa fundamentalisterna för att de påminner oss om att vår jämställdhet är värd att slåss för ursinnigt och uthålligt

  1. Pingback: Terrorns hammare och extremismens nålstick slår och sticker i dag i Bryssel i morgon i…. | Brix Ski Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s