All politik skyms av ohållbar migrationspolitik

Ser du handen som visas upp eller ser du det som sker där bortom, där i periferin!?

De senaste dagarnas opinionssiffror visar att Socialdemokratin befinner sig i ett utsatt läge och står inför ett vitalt vägval, ett rubiconläge. Detta samtidigt som Moderaterna ökar något och SD står still alternativt tappar en liten skara väljare till Moderaterna. Hur blev det så här?

Låt oss först konstatera att väljaren är en mer rationell individ än vad politiken nog ibland önskar sig. I botten finns nu en stor misstro mot de ledande statsbärande partierna, särskilt bland sympatisörer som kan definieras till medelklassen men även hos sympatisörer som anser sig vara en del av en traditionell arbetarklass. I båda fallen grundar sig misstron i den icke hållbara migrations- och integrationspolitiken.

En politik där de samhällsbärande partierna för tre månader sedan gjorde en helomvändning som för stora delar av väljarkåren framstod som helt nödvändig men samtidigt betraktades som allt för sent genomförd. Denna väljarkår hade efterhand men betydligt tidigare än politiken förstått att den anförda vägen var fullständigt ohållbar. När politiken sedan svängde 180 grader framstod den samlade politiska hanteringen som ett ansvarslöst och omdömeslöst klåperi. Rentav som en lättjefull egotrippad aktivism som inte går hand i hand med regeringsduglighet. En annan del av väljarkåren uppfattade självklart svängningen som ett grymt svek mot de ideal som de uppfattat att politiken skulle stå upp för alltid i evighetens evighet. Alla utlovades någonting och alla fick ingenting.

Konsekvensen av ett sådant handlande är förstås dels att den färskvara som tilltro utgör snabbt härsknar dels att andra politiska reformer skyms bakom den uppvisade och av väljaren uppfattade inkompetenshanden.

Det är djupt olyckligt men helt självförvållat. Det är inte EU:s fel. Det är inte SD:s fel. Det är inte något grannlands fel. Det är helt självförvållat. Ingen annan ska styra ett rike än dess regering. Dess politik. Att tro att EU eller andra grannländer ska komma till undsättning i ett krisläge är förstås kvalificerat önskedrömmande. Särskilt inte de länder som i ett tidigare skede har blivit hårt kritiserade för en politik som vi nu själva genomför. Mantrapolitik fungerar inte. 
 
Det är knappast raketforskning att en misslyckad integrationspolitik skulle bli resultatet . I alla fall är det inte raketforskning för erfarna omdömesgilla ansvarsfulla regeringsdugliga politiker. Aktivism och önskedrömmande har inget i ett Regeringskansli att göra. Där räknas inte avsikter eller ambitioner utan endast resultat och effekter, dvs förmågan till regeringsduglighet. Förmågan till politisk leverans. Konsekvenserna av den förda migrations- och integrationspolitiken kommer att belasta det politiska makt- och resursbordet under minst ett halvt sekel framöver. Det är våra barn- och ungdomar som kommer få bära konsekvenserna av en icke hållbar politik som för lång tid kommer att påverka vår relation till varandra och till samhällskontraktet, vår välfärdsstat.

Notera samtidigt att det ansvar som däremot skall delas lika är det mellan regering och opposition såväl 2010-14 som 2014 och framöver. Detta är en gemensam förtroende- och leveranskuld till medborgare, väljare, invånare och  skattebetalare. De flesta väljare trodde nog mer om politikens förmåga. 

Att Moderaterna nu ökar något beror i huvudsak på deras omsvängning i migrationspolitiken. Men inte i första hand för att väljarens förtroende har återupprättats. Nej väljarens minne och besvikelse är längre och djupare rotat än så. Få väljare (14 procent) har Sverigedemokraterna som sitt förstahandsval utan det är dom andra som framstår som sämre än Sverigedemokraterna. Moderaterna går något framåt för att de tar väljare från Socialdemokraterna. Väljare som helt enkelt bara inte kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna, än! Moderaterna tar även tillbaka en liten del väljare från SVerigedemokraterna. Sannolikt är det väljare som ser omsvängningen hos Moderaterna och som fortfarande inte har glömt Moderaternas ansvar för den icke hållbara migrationspolitiken men som ändå är beredda att ge dem en chans. Dem eller någon annan! 

Så vilka fler är intresserade av dessa desillusionerade väljare!? De väljare som vill ha en hållbar migrations- och integrationspolitik. Innan dess kommer dem inte vara mottagliga för reformer inom andra politikområden. Det är dags att återupprätta förtroendet hos väljare, medborgare, skattebetalare och medborgare. Ett förtroende som åter gör det rimligt att ha förväntningar på politiken. Dags att göra vägval och korsa Rubicon!

Läs mer:

http://www.svd.se/goran-persson-vill-forbjuda-tiggeri/om/sverige

Förvärrat läge! Sentio

http://nyheteridag.se/sentiomatningen-som-skakar-s-krislaget-for-lofven-fordjupas-ytterligare/

Regeringen bör vara tydlig om papperslösa

http://mobil.folkbladet.se/blogg/widardirekt/regeringen-bor-vara-tydlig-om-papperslosa/?blog=2518025&entry=9092929

Det borde s också veta om!

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article22178721.ab

60 procent av migranterna har inte rätt till asyl

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/12123684/Six-in-ten-migrants-not-entitled-to-asylum-says-EU-chief.html

Anders Ygemans plan för att avvisa asylsökande

http://www.expressen.se/nyheter/ygemans-plan-for-att-avvisa-asylsokande/

Därför skiter svenska folket i Stefan Löfven

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22152405.ab

Vi kan inte ta ansvar för alla

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22152820.ab

Opinionen får inte Löfven på ny kurs 

http://www.expressen.se/nyheter/opinionen-far-inte-lofven-pa-ny-kurs/

M tar tillbaka väljare från SD – går om S 

http://www.expressen.se/nyheter/politik/m-tar-tillbaka-valjare-fran-sd–gar-om-s/

SD kunde vara störst om kvinnorna vågat

http://www.expressen.se/debatt/sd-kunde-vara-storst–om-kvinnorna-vagat/

Ett farväl till Socialdemokratin

http://www.aftonbladet.se/kultur/article22159143.ab

Raset

http://raset.story.aftonbladet.se

Migrationen är ett täcke över all diskussion i S

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22165490.ab

Raset Från S till SD

http://raset.story.aftonbladet.se/chapter/chapter-2/

Löfven pressas inifrån inför mötet 

http://www.expressen.se/nyheter/pressen-inifran-infor-kvallens-krismote/

Ygeman har rätt om avvisningarna

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article22166346.ab

Satsningar kräver tuffa beslut

http://m.bohuslaningen.se/asikt/debattochinsandare/1.4651792-satsningar-kraver-tuffa-besparingar?utm_source=m.facebook.com&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect

Stötande straffrihet för gatugängen 
http://www.expressen.se/ledare/stotande-straffrihet-for-gatugangen/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Management, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s