Dags för Socialdemokratin att rycka upp sig!

Våra kommunalt förtroendevalda är den svenska demokratins absoluta kärna. De över 40.000 förtroendevaldas lokala förankring, deras insats, kunskap och erfarenhet är omistlig. De borde ges ett stort utrymme och en avgörande röst vid det nationella beslutsfattarbordet.

I dag gästbloggar Per Lundström förtroendevald med flera ledande uppdrag för (S) i Sigtuna kommun i över trettio år. 

Socialdemokratin måste rycka upp sig – 13 åtgärder!

23,2 % i senaste opinionsmätningen. Det socialdemokratiska partiet behöver rycka upp sig. Några personliga funderingar i all välmening:

1. Gör upp med identitetspolitiken. Människor är inte bara ”delar av en grupp” eller ”representanter” för en grupp. Alla har ett personligt ansvar och de som företräder partiet gör det för att de är socialdemokrater – inte representanter för en annan ”gruppering” i samhället.

2. Gör upp med relativismen. Tiggare får inte ockupera annans mark bara för att de är fattiga. Barnäktenskap ska inte tillåtas i Sverige. Tafsande män ska bestraffas. Svensk lag ska tillämpas i Sverige oavsett om det är ”känsligt” eller ”stigmatiserande”.

3. Ta initiativet i debatter med tydliga budskap. Att ständigt vara trea-fyra på bollen utan att veta vad man ska göra med den är förödande för förtroendet.

4. S-politik ska inte utgå från att vara motstasen till SD utan från våra värderingar.

5. Gör upp med kulturen att personliga erfarenheter förvandlas till generella sanningar som har företräde framför statistik och vetenskap. 

6. Var osentimental. Vilka företrädare och rådgivare levererar och vilka gör det inte? Behåll de förra och byt ut de senare!

7. Tramsa inte. Förklara inte ett misslyckat valresultat med att ”vår främste motståndare höll ett tal som inte stämde med vad vi ville”. Det är liksom det som är definitionen på en motståndare.

8. Bli mera lyhörd för strömningar bland medlemmarna. Det är för tondövt på många håll i dag.

9. Gör upp med ”snällismen”. Individuell fattighjälp har aldrig tidigare varit S-politik. I stället har generella och kollektiva satsningar setts som bästa sättet att lyfta individen och undvika marginaleffekter. 

10. Återupprätta gråsossen! Pragmatiska lösningar på praktiska problem har alltid varit socialdemokraternas bästa gren. Nu skyms problemen av identitetspolitik och relativism och lösningen blir oftast att inte göra något alls eller bara halvhjärtat och hoppas att det löser sig ändå.

11. Våga mer. Att tycka något betyder visserligen att man får motståndare men också att man får anhängare! Den som inte vågar stöta sig med någon blir marginaliserad.

12. Se till att alla ledande företrädare beter sig på ett sätt som allmänheten accepterar. Arrogans och pampfasoner måste tas i tu med direkt och bestämt!

13. Ta fram kriskommissionens rapport från 2010/11. Läs den och fundera på vad som egentligen hänt…… och agera sedan för att göra om och göra rätt där det behövs! Erkänn misstagen istället för att försöka förklara bort dem!

Per Lundström

Förtroendevald med ledande uppdrag i (S) i Sigtuna kommun i över trettio år

Mer information

Texten har senare, den 25 januari 2015, även publicerats i Dagens Samhälle, då under rubriken ”Dags att återupprätta gråsossen”

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/dags-foer-s-att-ateruppraetta-grasossen-21899

Läs mer

http://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-raset-partitoppar-kraver-ny-s-politik/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dags för Socialdemokratin att rycka upp sig!

  1. Janne skriver:

    Per har helt rätt! Tyvärr för sent. Jag var en gång aktiv i s men slutade eftersom jag inte såg att det fördes en politik enligt Pers punkter. Frågan är om det överhuvud taget finns någon lösning längre på det här kafska samhället som böjer sig hela tiden för en sjuk media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s