Är Polisens icke-agerande i Tarrushskandalen ett resultat av hur Polisen styrs?

Känt i media åtminstone sedan augusti 2015! Är Polisens icke-agerande i frågan om massofredande och massövergrepp på flickor och kvinnor i publik miljö – Taharrush – en följdriktig konsekvens av många års tilltagande politisk detaljstyrning av Polisen och ett flitigt experimenterande med organisations- och ledningsformer?

Åtgärder vilka efterhand får enskilda befattningshavare att uppfatta det som premierande att lägga huvudet nära marken och lyssna intensivt efter signaler från politiken och i fonden en genom media uppfattad allmän tidsanda framför att tillämpa lag och myndighetens instruktion!? Lydig och nyttig framför att agera korrekt och med integritet!? Inget att förvånas över. Som du bäddar får du ligga. Alla signaler noteras och ställs mot vederbörandes etiska ryggrad.

Nu ska icke-agerandet utredas. Vi får hoppas att detta avgörande systemperspektiv också inkluderas i analysen och i erfarenhetsinhämtningen. Etik i den egna gärningen är avgörande vid all statlig myndighetsutövning, men särskilt vitalt för en myndighet som ansvarar för vår inre säkerhet och i förlängningen vår trygghet. 

En etik som betonar att i professionen är integritet och tillämpningen av lag A och O. Polishögskolan utbildning innefattar en gedigen etikutbildning men denna måste förstås för den enskilde polisen motsvaras i mötet med högre chefer. 

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s