Det är att regera framför att reagera

Tidigare statsministern Ingvar Carlsson sa att merparten av hans tid gick åt till att reagera framför att agera. En traditionell situation för en ledare av en stat. Det ledare kan göra är förstås att agera på de situationer som gör att de riskerar att fastna i att enbart reagera. Det handlar alltså om att äga sin egen beslutscirkel.

Arbetsförmedlingen (AF) är en av flera myndigheter som nu redogör för kraftigt ökade stora kommande behov.
I somras beräknade AF att 45 000 nyanlända skulle vara inskrivna i detta år 2019, nu tror AF att det blir över 120 000.

”Det är en radikal uppskalning av antalet människor som ska komma till oss”, säger generaldirektör Mikael Sjöberg till SVT.

För statsminister Löfven är det förstås flyktingkatastrofen i kombination med den sedan några år påbörjade och nu kraftfullt accelererande folkvandringen som skapar enorma påfrestningar på vår omvärld i stort och på våra egna nära välfärds- och rättsstatssystem. 

Det är frågor som kräver politiska beslut.
MIgrationsöverenskommelsen är som statsministern själv formulerade det bara en början och det kommer att krävas betydligt mer av begränsande åtgärder. Åtgärder där asylrätten stärks genom att den tillämpas strikt och konsekvent.

Dels för att asylrätten ska nå de med störst skyddsbehov dels för att motverka de mycket omfattande och allvarliga systempåfrestningar som nu och under kommande år kraftfullt begränsar eller rentav gör det omöjligt att uppnå de politiska mål som statsministern gick på val för.

 Det är att agera framför att reagera. Det är att ta kontroll över sin egen beslutscirkel. Det är att ta kontrollen över ytan. Det är att regera.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s