Roslingseffekten på svensk migrationspolitik gynnar endast (C) och (MP) samt (SD)

”Det är ändå intressant att Miljöpartiet ligger ganska stabilt. Deras väljare verkar vara nöjda med det inflytande partiet får.”

(Expressen 20151009)

Under tiden som de tre vinnarna i svensk politik, de tre som hårdast profilerar polerna i migrationspolitiken (MP) med (C) och (SD) stärks, så blöder framförallt de två största partierna (M) och (S).

Varför? Jo därför att väljarna förväntar sig oerhört mycket mer av dessa partier, särskilt i förmågan att utforma en ändamålsenlig hållbar migrationspolitik som följer rättsstatens ordning. Dit hör framförallt asyl åt de med asylskäl och avvisning av de som saknar sådana skäl. 

Först när en fungerande hållbar migrationsprocess är på plats kommer andra politiska reformer och åtgärder synas och uppskattas av väljaren. 

DÖ har hittills gett tre partier och särskilt ett av dessa (SD) ett mycket stort indirekt inflytande över svensk politik. Varje politisk insats präglas av att trotsigt och i beröringsrädsla undvika allt som kan tänkas på något vis påminna om (SD)s politik, detta trots att migrationspolitiken i delar i grund och botten är klassiskt (S) och/eller (M) politik. 

Numera kallas detta förhållningssätt ”Roslingseffekten”, dvs synonymt med hur vänsterns stora pop-up-idol professor Rosling närmast avgudades tills han bekräftade att delar av hans analys gällande stöd till människor på plats i Syrien och insatser för att stoppa krigen i Levanten i delar påminde om (SD)s politiska linje… 

Låt mig då påpeka att (SD) inte har monopol på politiska linjer. Inte mer monopol än vad de två stora politiska partierna ger (SD). Politiska linjer i migrationspolitiken som tidigare varit självklara för (S) och (M). Om inte dessa partier kliver fram och tar tag i migrationspolitiken nu och åter ser till att asylrätten tillämpas och därmed omedelbart motverkar den nuvarande låt-gå-politikens systemutmattade effekter på övriga samhällssystem och människors tillit till våra institutioner så kommer vi strax befinna oss i ett läge där system slås ut med långvariga negativa effekter och där asylrätten – denna vitala rätt – eroderar och i realiteten upphör samtidigt som regeringen blir tvungen att med huvudet under bilan besluta en 5:25 enligt Utlänningslagen, dvs i princip ett totalstopp i migrationen. 

Vem har då tjänat på den förda politiken? Medborgaren? Skattebetalaren? Invånaren? Väljaren? Flyktingen? Invandraren? Asylsökanden? Aktivisten? Hjälparbetaren?

Eller ska vi fortsätta att ha (SD), (MP) och (C) som vinnare…?

Läs mer:

http://www.expressen.se/nyheter/fortsatt-motvind-for-regeringen/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Management. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Roslingseffekten på svensk migrationspolitik gynnar endast (C) och (MP) samt (SD)

 1. Klas Bengtsson skriver:

  Jag är övertygad om att utan SDs inträde i riksdagen skulle vi inte haft det moras som nu växer för varje dag. Utan politiker som uppträder som barn i trotsåldern där överideologin är mot SD till max skulle vi inte haft Europas mest extrema migrationspolitik, dvs 7%-partiet miljöpartiets, en politik som blivit en naturlag för majoriteten. Reinfeldt knäckte Billström när han med en migration på en mycket lägre nivå ifrågasatte volymerna. Socialdemokraterna sålde sin (gamla) själ till miljöpartiet för att kunna bilda regering och har ockuperats av postmodernister, som ju definitionsmässigt är verklighetsförnekare (när inte kartan och terrängen stämmer överens gäller kartan). Centerpartiet under nyliberala Annie Lööf vill i princip ha öppna gränser och för vänsterpartiet ”är ingen människa illegal”. Tyvärr Brix, jag är rädd för att du är för optimistisk när du tror att regeringen med huvudet under bilan tillämpar utlänningslagens 5:25. Jag tror bilan hinner falla, men hoppas jag har fel. (För att citera Henrik Tikkanen: en gång trodde jag att jag hade fel, men det var ett misstag.) Däremot är jag säker på vem som vinner på den förda politiken: ingen. Vid närmare eftertanke, kanske Bert Karlsson. Och jag undrar med Widar Andersson: vart har den politiska mitten tagit vägen?

  • brixski skriver:

   Delar helt din analys och dina slutsatser Klas. Även den om bilan…

  • Majsan skriver:

   ”Jag är övertygad om att utan SDs inträde i riksdagen skulle vi inte haft det moras som nu växer för varje dag.”

   Ja, SD hade aldrig vuxit om vi hade haft ansvarsfulla politiker i övriga partier värda namnet (några finns, men ej i ledande position och uppenbarligen i stark minoritet)

 2. Anders Eriksson skriver:

  Regeringen, ja egentligen hela ”sjuklövern”, har målat in sig i ett hörn nu. Oavsett hur man agerarar nu kommer SD gynnas på ett eller annat vis.

  Fortsätter man som idag och ignorerar den uppenbara krisen kommer välfärdssystemen i allt fler kommuner att kollapsa inom en snar framtid. Detta, kombinerat med att bostadsbubblan snart tycks spricka, kommer att resultera i ett land som befinner sig i total kris om ett par år. Usel offentlig ekonomi, skenande kostnader, en dysfunktionell välfärd och bostadsbranschens effekter på medelklassens privatekonomi är politisk dynamit. I ett sådant läge kommer dagens opionssiffror på 20-25 % för SD att te sig låga.

  Men om regeringen istället kraftigt stramar åt migrationspolitiken och eventuellt inför rena krisåtgärder som totalstopp enligt 5:25, så kommer SD ändå att gynnas. Då bekräftar man delvis SDS problembeskrivning, som tyvärr är det enda partiet som ens erkänner att det finns en volymproblematik.

  Det är svårt att vinna en kamp mot någon som har verkligheten på sin sida…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s