Dags för migrationens dynamiska effekter att trilla in…

Ja som många av oss känner till kommer nu den första av flera års rejäla övervältringsvågor av ansvar och kostnader när kommunerna även tar över den direkta försörjningsbördan för migrationen och migranten. I dag följer jag endast upp på Johan Westerholms utmärkt artikel http://ledarsidorna.se/2015/10/overrullad-och-undantrangd/ om övervältringen.

Vi får väl anta att Kjell Bergqvist och aktivistmedia har en genomtänkt plan och finansiering för de kommande fyrtio årens samhällsåtaganden!? De får gärna börja redovisa den och då gärna bortom den allmänna devisen om magiska dynamiska effekter någonstans där i framtiden. Det är nämligen nu som åtgärderna och finansieringen behövs. Pronto. 

För övrigt kommer jag ihåg det glada nittiotalet när dynamiska effekter var på ropet förra gången, då var det skattepolitiken och framförallt ultraliberalerna som hojtade medan det numera är ultraliberalerna och vänster-vänster hand i hand som spår och trollar om magiska dynamiska effekter där långt i framtiden….

”I dagsläget kan vi konstatera att kommuner som Ludvika helt enkelt inte får ut kommunplacerade i produktionen. Budgeten för försörjningsstöd sprängde taket med 80 procent 2014. Denna siffra korrelerar mot de nyanlända som bosatte sig i Ludvika 2012. Effekterna på kommunens budget kom två år senare eller ganska exakt när statsbidragen upphörde.

Denna utveckling borde inte förvåna någon då endast 50 procent av de nyanlända är ”i sysselsättning” efter åtta år. Sextiofem procent är ”i sysselsättning” efter femton år. För att hamna inom begreppet ”i sysselsättning” krävs endast att du är sysselsatt i lönearbete, lönebidragsarbete eller hjälper släkting minst en timme per vecka. Begreppet är därmed grovt missvisande, en bättre parameter skulle ”grad av egenförsörjning” vara. Ansvaret för 2013 års kommunplacerade nyanlända kommer rullas över i år. 2014 års kommunplacerade kommer rullas över 2016. Av de som idag anländer till Sverige som får stanna, Migrationsverkets handläggningstid ligger på runt ett år, kommer kostnaden rullas över på kommunerna 2018. Om siffrorna från Ludvika med fler kommuner står sig, och ackumuleras, kommer vi valåret 2018 se ett antal kommunala budgetar som i praktiken har imploderat. Där undanträngningseffekterna blir sådana att till och med lagstadgade verksamheter ställs mot varandra när kommuner tvingas dra ner eller ställa in olika verksamheter de är skyldiga till enligt lag.

Hur vi än vänder och vrider på kuttingen så blir det uppenbart att regeringen måste ta till kraftiga åtgärder för att ha en chans att undvika en stats- och kommunfinansiell kollaps. Att fortsätta förneka att de historiska volymerna är en kostnad som tränger undan annan verksamhet senare i kedjan vore olyckligt, ännu olyckligare är att inte idag ta höjd för de överrullningseffekter som kommer två år efter kommunplacering.”

(Johan Westerholm ledarsidorna.se)

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dags för migrationens dynamiska effekter att trilla in…

  1. Kommunerna borde inte blivit överraskade eftersom man vetat förutsättningarna och inte heller har mediantiden till arbete nu plötsligen ökat från två år till sju år på ett par år heller.
    Har kommunerna gjort en väldigt dålig plan eller har någon annan bestämt över kommunernas huvuden för då borde denna någon ”täcka”.
    Eller sitter alla i förvissningen att ”någon annan” betalar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s