Demokratin som system korrigerar fuskaren

Demokratin som system bygger inte på att konflikter – friktion – skall rundas. Tvärtom. Demokrati är ett konfliktlösningssystem. Ett system för att hantera makt. För att systemet och dess aktörer skall fungera fullt ut och leverera mest och bäst krävs att friktionen fungerar, dvs att det finns ett konfliktläge mellan opposition och regering. Inte på pappret utan i verkligheten. En knivskarp reell konkurrens om makten. Det är bra för systemet demokrati och det är bra för systemets aktörer, partierna och ytterst väljarna.

I dag uppfattar tillräckligt många av systemets ingående aktörer, framförallt väljarna, att det i realiteten finns en opposition, Sverigedemokraterna (SD). Att ett parti som (SD) med sin positionering som opposition växer är följdriktigt i ett demokratiskt system. Systemet kommer i sig alltid att premiera de som uppfattas som den enda oppositionen. 

Varje försök att skapa överenskommelser som på olika vis bakbinder en opposition kommer efterhand leda till att en ny opposition utvecklas och efterhand förstärker sin opposition. Det är en grundfunktion i ett demokratiskt system, en adaptiv säkerhetsventil. Det går helt enkelt inte att fuska utan att systemet för eller senare självkorrigerar fuskaren.

Jag har skrivit om detta systemförhållande  i flera bloggposter. Varje gång utifrån ett alltmer starkare bakgrundsmuller av eroderande samhällsstyrning. 
Nu börjar läget bli akut. Vi ser nu hur vitala samhällsfunktioner allt mindre agerar utifrån de lagar som beslutats av Riksdagens genom i allmänna val utsedda riksdagsledamöter. 

Ansvarsprincipen gäller i dess båda avseenden, dvs att de som ansvarer för vissa funktioner i normalläget även ansvarar för dessa i kristider OCH gör det utifrån given lag. Nu  ser vi hur vissa samhällsfunktioner börjar agera utifrån tillfälliga mediala fokus och medias prioriteringar. Alltmer av samhällsstyrningen sker ad hoc utifrån den högljudda aktivismen. Det är förstås ohållbart i längden. 

Ett land som inte rakt av byggs på lag och lagens tillämpning får snabbt problem med invånarnas, skattebetalarnas, väljarnas och medborgarnas tillit. Tilliten till våra institutioner har hittills sett i ett jämförande internationellt perspektuv varit unikt stor i Sverige. Låt oss fortsätta hedra och bevara denna tillit till institutionerna och därmed även tilliten mellan människorna i vårt land. 

Vi är alla förlorare om samhällsstyrningen tillåts fortsätta erodera. För vem ska då bestämma vems makt som skall gälla? Vems lag som skall gälla? Den som är starkare än staten där staten lämnar ytan!?

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Demokratin som system korrigerar fuskaren

  1. Klas Bengtsson skriver:

    Jag instämmer helt i det du skriver i första stycket. Tidigare skulle jag köpt resten också. men när jag kommer till: ”Det går helt enkelt inte att fuska utan att systemet för eller senare självkorrigerar fuskaren.” har jag blivit alltmer tveksam. Bortsett från den senaste tiden (brist på) lagtillämpning är decemberöverenskommelsen det stora demokratiska sveket. Och jag börjar ana ett scenario där m, fp och kd (motvilligt) gör sådana mindre justeringar i migrationspolitiken (även om de kommer att kalla dem för integrationspolitik) att de tar tillräckligt många röster från SD och s för att de tillsammans med c ska bli fler än de rödgröna i nästa val. Eftersom jag inte tror att s skulle bryta DÖ har alliansen lyckats med bedriften att både ha kakan och äta upp den. För några betydelsefulla ändringar av migrationspolitiken kommer inte det alltmer nyliberala centerpartiet inte att gå med på. Fusket fortsätter och väljarna blir blåsta. Så jag tröstar mig med Keynes ord: på lång sikt är vi alla döda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s