EU:s ledare – please be the bigger ones

Då justitie- och migrationsministrar i går röstade om fördelning av 120 000 flyktingar valde fyra av EU:s 28 länder att säga nej: Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien. I dag kommer uppgifter om att Europeiska socialdemokratiska partiet, PES, utreder en uteslutning av det slovakiska partiet ”Riktning – socialdemokrati”. Orsaken är premiärminister Robert Ficos uttalanden om att Slovakien snart kan ”vakna upp med hundra tusen personer från arabvärlden här”. Att det råder stora värderingsskillnader mellan EU:s länder är förstås helt naturligt. Att det också råder stora värderingsskillnader mellan samma partier från de olika medlemsstaterna är ingen nyhet men migrationskrisen skapar nu ett krisläge där motsättningarna kommer upp på de gemensamma borden. 

Frågan är vad politiken duger till!? Om polarisering kring värderingsskillnader och avhumanisering av hela europeiska länder, deras partier och ländernas medborgare blir vägen framåt eller om de något äldre medlemsstaterna förmår att fortsätta vara ”the bigger one”!? 

Vi befinner oss i ett läge där våra politiska förtroendevalda inte längre kan tillåta sig att göra bombastiska uteslutande uttalanden. Vi befinner oss i ett läge där det är dags för de något mindre orden. 

Men också där det är dags att ställa frågan: ”ser vi enbart den hand som visas upp eller klarar vi att se där bakom?”. Vem gynnas mest av att dessa stater isoleras och isolerar sig bort från våra europeiska gemenskap?

En intressant utveckling där samma väst som inkluderade dessa stater nu skyndar på deras urträde ur unionen. Det ärösteuropeiska stater som nog i princip är allergiska mot det som de uppfattar som diktater då det inte är mer än 25 år sedan diktaten kom från Moskva. 

Samtidigt tar de förstås gladeligen emot de slantar som Sverige och andra stater skjuter in i systemet. Detta samtidigt som de överlåter till oss att ta hand om deras fattigaste och mest diskriminerade medborgare.

Som så ofta är det lätt att hålla sams i de goda tiderna när kakan som ska delas på känns oändlig. Solidaritet, sammanhållning och gemenskap på riktigt prövas dock när krisen infinner sig. 

Om inte EU överlever den nuvarande situationen utan att medlemmar lämnar då finns det all anledning att ifrågasätta övriga samarbetens förmåga att överleva kritiska moment, t.ex. det gemensamma skyddet och i dess yttersta form försvaret av våra yttre gränser. 

Nu fordras statsledarskap bortom epitet, uteslutning och exkludering. Nu fordras dialog, morot och piska. En sådan dialog, morot och piska innefattar inte isolering, uteslutning och exkludering. Det fungerar inte i Sverige och det kommer inte att fungera i EU som sammanslutning. Be the bigge one.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s