Flyktingen söker sin rätt men staterna måste värna asylrätten

”Jag vill komma till Sverige och jobba”, säger en flykting på väg genom Danmark. Utmärkt attityd är min första reaktion. En utmärkt attityd som säkert delas av många av de som nu vandrar till Sverige. Vi vet att det nu pågår en folkvandring från länder där medelklassen börjar bli en relativt stor grupp. En grupp med individer som ser begränsningarna i sina egna länder. Begränsningar i utbildning, jobb, bostäder, demokrati och mänskliga rättigheter. Men även missären och helvetet på platser som Syrien och Irak. Nu är det denna nya generation med medelklassbakgrund som beger sig från sin hemländer med hoppet att kunna söka sig en betydligt bättre framtid i Europa, kanske särskilt i Sverige och Tyskland. Bilden av migranten är komplex. Det är den välutbildade som flyr från förtryck och/eller obefintliga framtidsutsikter. Det är den lågutbildade eller outbildade som flyr av samma skäl. Asylrätten är dock strikt. Den omfattar inte flykt till jobb, utbildning och bostäder i sig. Det är hårt, omänskligt hårt, men syftet är att prioritera de skyddslösa framför alla andra. En prioritering som världssamfundet kommit överens om. Senast också betonat av ststsminister Löfven.

 

Men jag våndas även kring andra reflektioner. Dit hör: Vilka jobb? Vilka bostäder? Hur ska kommunerna klara av att prioritera bland alla välfärdsåtaganden? Kommer staten att ta över bördan för det kommunala och nu snabbt växande försörjningsstödet när det tar 7-9 år innan hälften av våra nya medmänniskor kommer i sysselsättning?

Jag funderar också över om asylrätten kommer att överleva om vi inte tillämpar den strikt såväl här i Sverige som i övriga Europa. När flyktingen passerar genom hela Europa i syfte att nå det i dennes tycke det bästa landet så är det en fullt ut förståelig mänsklig vilja och strävan, men när staterna inte ingriper och tillämpar rätten så eroderar efterhand inte enbart Dublinförordningen och mottagningssystemen i Europa utan även asylrätten. Asyl är till för den med asylskäl. Låt det förbli så. Värna den rätten.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flyktingen söker sin rätt men staterna måste värna asylrätten

  1. För att förstärka just vad asyl är kan man tycka att FN deklaration om mänskliga rättigheter borde skalas ner till just rättigheter att få vara fri människa som enkelt kan implementeras bara politiska viljan finns och inte blanda in målsättningar för välfärdssystem (t ex rätt till arbete, teknisk utbildning, a-kassa, betald ledighet) som för många kämpande nationer ligger kanske generationer bort.

    Nationer som kan samlas runt en nedskalad MR-deklaration bör sedan kunna bilda ett nytt råd som kan ta majoritetsbeslut (utan vetorätt) för att hantera internationella kriser även med politikens yttersta redskap.

  2. Angående boendesituationen så slog boverket fast i våras (baserat på 2014 års siffror!) att den är alarmerande:
    http://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2015/nyanlandas-boendesituation–delrapport/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s