”Vi måste göra både ock” – Yep men på riktigt!

Läser i dag ett inlägg i Svenska dagbladet under rubriken ”Låtsasargument i flyktingdebatten” som är ett cyniskt, kortsynt, själviskt och självgott inlägg! Det rundas av med de numera slentrianmässiga tillintetförpliktigande slutorden ”vi måste kunna göra både ock…”. Yep vi har nog listat ut det, sedan länge. 
Men det nya är att vi i fortsättningen måste göra det på riktigt. Det som skribenten missar i sitt feel-goodinlägg är att det är just de stora säkerhetsarrangemangen och de stora infrastruktursatsningarna som vi måste hjälpas åt att göra därnere på plats.

Det är äkta godhet. Hjälp till självhjälp. Men då krävs att vi står för säkerhet tillsammans med Mellanösterns egna stater SAMT att dessa ultrarika stater och statsledningar – klanhövdingar – betalar notan för säkerhet och framförallt för infrastruktur och samhällsbyggnad.

Kan de bygga världens dyraste skrytarena för fotboll och i övrigt  vältra sig i allehanda lyx så kan de också bygga infrastruktur i av världsamfundet gemensamt efterhand allt större säkrade regioner. 

Inte flyktingläger, utan säkrade regioner. Regioner som kan bli förebilder. Vi har t.ex. den kurdiska i vardande. Där gäller det att skydda denna mot Turkiets aggression. På yta efter yta måste vi börja inse att de gamla – av europeer en gång uppfunna – gränserna inte längre kan vara orubbligt gjutna i betong. Individernas och folkens behov måste bli vägledande. Det goda exemplets stat måste bli vägledande även i Mellanöstern. 

Så länge vi enbart understöder härskarna med ”slippa ta ansvar ventilen” genom att hålla ångan precis under kokpunkten kommer krisen och helvetet enbart bli värre och värre. De skrattar åt oss och sina egna befolkningar. De flinar hånfullt rakt i ansiktet på sina medmänniskor dessa diktaturernas kreatur. Dessa klanledare där allt och alla i omgivningen är intet annat än klanledarens personliga egendom. 

Dags att sätta hårt mot hårt med dessa extremt rika och segregerade länder. Var är den debatten? Var är ultraliberaler och vänster-vänster i den direkt livsavgörande långsiktiga uthålliga frågan? Att tidigare utvecklingspolitiska insatser i allt för många fall har haltat kan inte vara en intäkt för att inte göra någonting annat än att dela ut tält, filtar och vatten. 

Det är enbart en anledning till att göra om, göra rätt och göra mer direkt i Melllanöstern. Det är att hantera pudelns kärna. Den riktigt komplexa frågan. Den som kräver både hjärta och hjärna. 

Den som kan göra att barnen varken dör här på Europas stränder eller där i den etniska-, religiösa-, kulturella- och klantillhöriga rensningen och i de storskaliga folkmorden i Mellanöstern. Det är att ta ansvar.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s