När staten lämnar ytan tar någon annan över!

Jag har skrivit om det vid flera tillfällen. I dag ännu en reflektion på samma tema och utifrån de reportage som nu blir allt mer frekventa och som handlar om otryggheten hos många människor i vårt land. Otryggheten där vi borde känna oss som mest trygga, nämligen i våra hem. 

I dag finns det ett femtontal utländska kriminella nätverk som begår brott i Sverige. Enligt Polisen är 500 av dem från Litauen, 300 från Polen, och mindre grupper från Georgien, Vitryssland, Rumänien och Bulgarien. Totalt bedöms det vara 1 500 aktiva personer från dessa länder som begår brott. Endast fyra procent av t.ex. bostadsbrotten klaras upp. 

Det som förr var en gärning som straffades ytterligt hårt har nu blivit ett dussinbrott med obefintligt straffvärde och för brottslingen en hyfsad lönsam gärning. Det är ett förhållande som direkt eroderar människors trygghet och tillit vilket är allvarligt sett utifrån flera perspektiv.

När staten lämnar ytan tar någon annan över! Det är illa nog. Frågan är hur illa det blir när medborgarna själva börjar ta tillbaka sin egen yta!? För en stat som inte klarar av de mest grundläggande skyddsfunktionerna förlorar efterhand auktoritet. 

Men inte bara det. I Sverige har vi under lång tid betraktat staten som en trygghet, en tillgång, något vi huvudsak har förtroende till. Det är en i världen unik inställning av tillit. Den kan snabbt förändras.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När staten lämnar ytan tar någon annan över!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s