Grundkursen i demokratikunskap!

Varför är det vitalt med en opposition?

Dels är en opposition själva grundstenen i ett demokratiskt system. Utan opposition blir systemet dysfunktionellt.

Dels behöver självklart socialdemokratin en opposition. Den gör att socialdemokratin må stå på tå i alertering. Den gör att socialdemokratin blir bättre. Den gör att socialdemokratin relaterar politiken till medborgarens behov.

Utan en opposition inträder navelskådandet, fokuseringen på ämnen som är heliga kor för partistrateger och rådgivare men som är av begränsat intresse för stora delar av väljarkåren. 

Varje demokrati bygger på benhård konkurrens och tuffa konfliktytor som kan röstas eller förhandlas i sak.

Utan denna konkurrens försoffas partierna och demokratin som system låter snart nya alternativ uppträda och ta för sig i egenskap av opposition. Vi ser det ske i dag i Sverige. Lamellerna har lossnat.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grundkursen i demokratikunskap!

  1. Klas Bengtsson skriver:

    Möjligen lite utanför ämnet, men: Angela Merkel säger idag att asylinvandringen är Europas största problem. I den humanitära stormakten Sverige (3 gånger fler asylsökande än Tyskland per capita) säger finansminister Magdalena Johansson vid regeringens ”nystart” på Harpsund: Invandringen är en investering och nödvändig för vår framtida välfärd. 1989, den 13 dec sa dåvarande invandringsminister Maj-Lis Lööw i riksdagen: ”Vi har nu nått gränsen för vad vi klarar av. Ska vi framöver på ett bra sätt bereda fristad åt dem som behöver det allra mest, måste vi idag inskränka möjligheterna för andra att få uppehållstillstånd i Sverige.” Moderaten Gullan Lindblad replikerade: ”Herr Talman! Det är bara att konstatera att verkligheten nu nått regeringen även när det gäller flykting- och invandrarpolitik.” Det sk Luciabeslutet. Och då var invandringen väsentlig lägre än idag. Joakim Ruist skrev en artikel som bejakade nuvarande migrationspolitik i SvD och fick kommentaren: ”Hej Joakim. Har delat din artikel på FB och gillande strömmar in. För att spetsa till det skrev jag också om annonsen från NK på samma uppslag som din artikel. Handväska för 24 700:- och sommarklänning för 7695:- Det i ett land som kroknar under ”flyktingbördan”. Maj-Lis Lööw”. Eftersom jag fortfarande hade visst hopp om socialdemokratin trodde jag inte att det kunde vara samma Lööw. Men det var fel. Svaret från Lööw löd:”Jo det är det och jag står för det. Men idag ser flyktingströmmen helt annorlunda ut. Liksom den gjorde bara några år senare vid Jugoslavienkatastrofen. När folk kommer från krig och direkt fara för sitt liv så måste vi naturligtvis öppna dörren.” Socialdemokratins utveckling i brixbelysning, dock med den skillnaden att lamellerna inte bara har lossnat utan att också bromstrummorna kastats bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s