Väljaren ska veta hut!

(SD ) når 18 procent i Demoskops opinionsundersökning. Det är ändå lägre än Sentios 22 procent. Sentio som lyckades pricka rätt i såväl 2010 som 2014 års val. Den hittillsvarande taktiken med sin innebörd att väljaren ska veta hut och räta in sig i ledet synes ha nått vägs ände.

Alla analyser är nu gjorda och det mesta har sagts under de senaste två åren. Numera är det nog i huvudsak bara vissa av förespråkarna för det migrationspolitiska låset som inte vill ta in dessa analyser och använda dess slutsatser.

Under tiden lossnar politikens lameller och Sveriges politiska karta förändras i grunden. I ett system där partidentifikationen fortsätter att minska, där de alternativa informationskällorna är många och lättillgängliga och där alltfler får direkta berättelser från vänner och bekanta att systemen migration och integration havererar söker alltfler väljare efter det eller de
partier som verkar ha bättre svar än de partier som håller sig fast i det migrationspolitiska låset.

 I en sådan situation kommer förstås det parti (SD) som redan har tagit höjden och satt ned sin flagga ha ett stort antal fördelar. Avgörande fördelar. En av dessa fördelar är att de för många väljare förefaller trovärdiga. Att de farhågor de har målat under lång tid nu förverkligas. Vem minns inte en motsvarighet, dåtidens sälval och (MP)s framgångar!? Det var ändå bara en händelse vid en enskild tidpunkt som bekräftade bilden som målats länge av att Östersjön höll på att dö och detta som ett resultat av bristande hållbarhet i vår totala gemensamma resurshushållning. Det vi nu ser inom migration och integration är utmaningar som under lång tid dagligen har lyfts fram och etsar sig fast i medvetandet. När övriga partier nu försöker närma sig höjden kommer de att ha en övermäktig uppgift om de inte helt enkelt bestämmer sig för att förändra sina positioner på ett avgörande sätt. 

Det första är att skapa en migration som i volym är anpassad till vad integrationen klarar av. Det andra är att göra det trovärdigt inför väljarna. I nuläget visar flera studier att cirka 65 procent av väljarna anser att den nuvarande migrationspolitiken är fel. Väljaren drar slutsatsen att felet sannolikt ligger i  att det ena systemet inte korresponderar med det andra. Det är en mycket stor andel. När dessutom alltfler i denna andel börjar sätta migration som första politiska preferens då har något fundamentalt skett i opinionen. 
De som bär ansvaret för detta skeende är förstås de sju partierna som håller i det migrationspolitiska låset. Väljarna reagerar enbart följdriktigt med hur vårt system – demokratin – är tänkt att fungera. De letar efter en opposition till denna sakpolitiska fråga. Just nu finner de endast en, (SD). 

De övriga partier som sakta nu försöker manövrera sig ut ut ur migrationspolitiska låset via integrationspolitikens dörr saknar i detta politikområde den avgörande vitala trovärdigheten. Det är för sent för löften om tekniska justeringar och reformer inom det politikområdet, enbart. Frågan har nu drivit på så långt att hela systemflödet måste ses över. Först i en sådan fönsteröppning kan trovärdigheten börja återvinnas. 

Vi är några, dit hör framförallt Johan Westerholm och Tino Sanandaji men även Thomas Gür, Peter Högberg, Edward Nordén, Anders Moberg m.fl. som sedan 2012/13  – långt innan journalister och politiska mediaspinnare dök upp under sommaren och hösten 2014 och började ro – har skrivit om behovet av riktig raketforskning och gemensam politisk totalöversyn av hela systemflödet migration – integration, med bostäder, arbete, utbildning etc. kopplat till volymer, kompetenser, etc.

Det var då och är nu i allra högsta grad ett torrt konstaterande hitom drömmarna om vilket samhälle vi vill ha. Politik bygger på en kombination av drömmar, fakta och vilja med beslutsamhet. Önskedrömmar blir genomskådade och förkastade av betraktaren: väljaren, skattebetalaren, invånaren och medborgaren. 

Frågan är hur länge till lamellerna ska få stå och snurra!? När inser partierna att det inte är en förpackningsfråga som avgör väljarnas preferenser? Att detta inte är en kosmetisk politikkonstfråga? Det här är politik på riktigt. Det här är realpolitik. Det här är systempolitik. Eller rättare sagt det nuvarande tillståndet permanentar de problem som avsaknaden av en hållbar systempolitik orsakar. 

Inga andra åtgärder kommer att räcka till fullt ut om inte även volymfrågan vägs in. Precis som volym är en av flera vitala nycklar vid avvägningar och prioriteringar inom andra politikområden som handlar om humanitet och resursavvägningar. 

Att vi nu dessutom i oviljan och oförmågan att ta i dessa vitala priorieringar väljer att döva vårt samvete genom att ta resurser från de absolut värst drabbade medmänniskorna i det totalt söndertrasade närområdet t.ex. I Syrien och Irak är helt obegripligt inhumant och snudd på hemmapopulistiskt. 

Nej, väljaren ska inte veta hut. Lyssna istället till våra väljare. De är väljare i ett land där 90 procent av befolkningen gillar invandraren men där 65 procent anser att migrationspolitiken är fel. Om inte politiken slutar att tjura och bångstyrigt avvisa väljarens oro kan vi tids nog befinna oss i den omvända opinionssituationen… Vem tar då ansvaret!?

 Läs mer:

Därför blir (SD) största parti – Rojas

http://www.svd.se/darfor-blir-sd-storsta-parti

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Väljaren ska veta hut!

 1. Magnus Berg skriver:

  Det finns ett ytterligare problem som de etablerade partierna skapat som innebär att SDs väljare aldrig någonsin kommer komma tillbaka. SDs väljare har totalt tappat förtroendet för både de politiska partierna och facket och journalistkåren. Ett utövat närmast stalinistiskt förtryck med förföljelse av SDs både väljare och aktiva har avslöjat vilka totalitära krafter som ligger ingjutna i det svenska etablissemanget och hur äckligt det är när deras positioner hotas. Ett fack som tar uppenbart grundlagsvidriga kongressbeslut är bara ett exempel och att etablissemanget inte reagerar säger ännu mer om sanningen om den.

 2. Majsan skriver:

  Som föregående talar skriver.

  Jag är innerligt less på att pati efter parti i några år nu om och om igen sagt ”vi har inte varit tillräckligt tydliga” om vad de har för visioner, tankar, mål och lösningar. Jodå, det har de visst, allihopa. De har visat tydligt vad de vill, det är bara den ‘lilla’ detaljen att verkligheten inte överenstämmer, vad de än tänkt ihop så håller det inte för grundligare granskning. Det gäller skolan ,försvaret, bostads- och energipolitiken men störst och absolut värst är den stora snällhetsinvandringen av lågutbildade asylsökande med anhöriga, den som gör att migverket, skolan, socialen, tandvården, sjukvården, bostäder knäar under tyngden i olika hög grad och beroende på område.

  OBS! Jag säger inte att det är asylinvandrarnas fel (även om jag tror det finns en hel hop lycksökare och fuskare bland dem, men de gör ju så för att de kan) utan det är till syvendes och sist politikernas, de som borde veta bättre och se till Sveriges intressen och gett typ Migränverket instruktioner att följa utlänningslagen till punkt och pricka.

  Må vara att det kan finnas många som faktiskt tror, eller trott, på att Sverige har demografiska problem och behöver ‘ungt blod’, men vid det här laget så borde man väl ha insett att dessa åldras de med samt att vi har oproportionerligt många av dessa som snarare kommer att vara en försöjrningsbörda och det under mycket längre tid än de skattebetalande pensionärer de var tänkta att ersätta.

 3. B. skriver:

  Det hävdas att vi har minskad främlingsfientlighet från Statsvetenskapliga Institutionen i Göteborg. Vad man inte öppet talar om är att den högsta siffran sen mätningar påbörjades om den svarande anser att invandring bör minska var en 65 % 1997; men nu är det 41-45 % som svarar ja på frågan. Det tycker jag är en anmärknings stor siffra även om vän av ordning skulle invända att den är låg mätt med internationella mått. Jag finner det minst sagt oroande att mer än 4 av 10 presumtiva väljare har samma åsikt som Åkessons VitMaktparti SD. Länk till siffrorna finns i ett inlägg på min FB-tråd. Det är trist när en statsvetare släpper vissa slutsatser med medveten politisk ambition och likt en Kristus försöker gljuta olja på vågorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s