När visheten åter fick ta ton för friheten!

Äntligen! Detta är i mitt tycke det klokaste och mest vitala som har skrivits av en ledande socialdemokratisk debattör de senaste femton åren. Tack Anne-Marie Lindgren. 

Nu kan socialdemokratin börja nysta i och ta i utmaningarna på allvar. Tiden för undfallenhet, ovilja, nervös rädsla och osäkerhet och slentrianmässiga fördömanden är passerad. Nu kan det socialdemokratiska partiet bli ett framtidsparti på riktigt, dvs ett parti som tar i de absolut mest komplexa och svåraste av utmaningar. Det är ju det vi har partier och politisk mobilisering till. 

Nu kan socialdemokratin börja vandringen mot målet att åter bli ett parti som befriar människan på alla plan. 

”Det blev en underlig debatt när flera kvinnor, med erfarenheter från bostadsområden där religiös fundamentalism håller på att växa sig stark, berättat i medierna om en manlig övervakning som begränsar dras möjligheter att röra sig i det offentliga rummet.

Den självklara reaktionen, åtminstone för dem som tillhör partier som kallar sig feministiska, borde vara ett oreserverat stöd för de drabbade kvinnorna.

Men inte.
För det gäller förtryck betingat av radikal islamism, och utövat av män med icke-svensk bakgrund.

Så det blev kortslutning. Kravet att stå upp mot kvinno­förtryck kom i konflikt med kravet att inte vara islamofobisk eller rasistisk, och att inte stödja SD genom att ta upp sådant som kan användas som stöd för invandringskritik.

Så reaktionen blev att stämpla kvinnokritiken som just rasistisk och islamofobisk, och ett spridande av ”stereotyper” om muslimska män.

Upprördheten var betydligt större över att kvinnorna använt uttryck som ”skäggiga män” än över det faktum att dessa män på olika sätt upplevdes som hot. Kritiken mot övervakningen blev huvudfrågan, inte övervakningen själv. 
Kvinnorna borde ha formulerat sig annorlunda, förklarat männens beteenden med rasistiska och koloniala strukturer, påpekat att det bara handlar om en minoritet män samt hållit fram alla andra patriarkala strukturer som också förtrycker kvinnor.

Med andra ord, de borde ha tagit upp ett stort antal andra frågor utom precis just de problem som var akuta i deras egen vardag.

De problemen ska uppenbart invänta sin lösning till dess att alla patriarkala och koloniala strukturer är nedkämpade. Då försvinner de tydligen av sig själva.

Fram till dess får kvinnorna stå ut.”

Läs mer:

Att kritisera islam är inte islamofobi – Anne-Marie Lindgren (S)

http://www.stockholmstidningen.se/default.aspx?page=3&ideologi=279

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s