Matthew mannen som går vidare i sitt liv – precis som demokratiska samhällen ska göra efter varje terrordåd

Matthew, mannen som tog ISIS-mördarens kulor och räddade livet på sin älskade Saers har nu börjat återhämta sig. 

”– Pappa räddade mamma och är en hjälte. Jag lever tack vare honom, det är inget snack om den saken. Och att han fann den mentala och fysiska styrkan att fortsätta när han trodde att han skulle dö var otrolig. Han är min hjälte.”

En riktigt hjälte återhämtar sig! Precis som våra demokratiska samhällen också kommer att göra efter varje kommande terrorattack. Det är det som är att motverka och återhämta sig från den våldsbejakande extremismen och terrorismen. 

Eftersom de är svaga så använder de våld och terror vars yttersta syfte är att nå makt och inflytande genom att ingjuta fruktan och rädsla. 

Precis som tidigare terror har bekämpats så handlar det även här om att som britterna brukar formulera det: ”always come back, always show resilience, always go on with our ordinary lives”. 

Den som är mest uthållig, adaptiv och precis vinner det asymmetriska kriget. Den här striden kommer att pågå de närmaste tre till fyra decennierna. Så länge finansieringen av de nätverk och organisationer som faciliterar hatet och polariseringen inte bryts så kommer nya rekryter att tillkomma. Så länge ytan – den värderingsmässiga och den geografiska – inte återtas så göds nya rekryter. Så länge det strategiska inflytandet – de återberättade och/eller självupplevda berättelserna om orättvisir och/eller egna tillkortakommanden inte motverkas genom motbilder och konkreta förändringar så kommer nya rekryter att tillkomma. Samtliga tre punkter samvarierar. Utan att konfrontera dessa tre punkter kan inga insatser mot våldsbejakande extremism och terrorism nå verkan i målet och bli framgångsrika. 

Läs mer:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21075518.ab

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Management, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s