Politiska reformer är ett lagspel – lite blygsamhet kan ju vara klädsamt!

Nåja! Lite bygsamhet kan ju vara klädsamt. 
När ett tidigare statsråd drivs av egoistiskt självförhärligande så finns det anledning att påminna om några fakta.
Att reformera ett samhälle och driva på förändringar i sakfrågor är i de allra flesta fall ett lagspel. Vad det gäller arbetet mot våldsbejakande extremism så gjordes det väsentliga helt avgörande arbetet av statsrådet Nyamko Sabuni och statssekreteraren Christer Hallerby.
Under åren 2006-2010 dukades bordet och strategin mot våldsbejakande extremism lades fast. Det var under dessa år som de helt avgörande uppdragen till Säpo om att analysera och bedöma verkan, hotbild och omfattning hos vit makt och vänsterautonoma grupper samt våldsbejakande islamism beslutades. Rapporter som sedan var helt avgörande i utformandet av en strategi mot våldsbejakande extremism.
Därtill uppdrag till Ungdomsstyrelsen och Synovate att ta tempen på värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter i vårt samhälle, uppdrag att kartlägga och bedöma avhopparverksamhet, utformandet av och deltagandet i internationella nätverk och erfarenhets- och informationsutbyte om våldsbejakande extremism etc. 
Det handlade om att ta dubbel omfattning på problemet och utmaningen. Konkretion framför kortsiktiga mediautspel och självförhärliganden. Utan dessa insatser som gjordes i mycket hård motvind så hade vi inte haft någon handlingsplan mot våldsbejakande extremism. 
Tyvärr saknas efter 2010 flera av de åtgärder som planerades under åren 2006-2010. Åtgärder som hade haft stor betydelse för att motverka dagens utveckling. Dit hör t.ex. att motverka direkt och indirekt offentlig finansiering av de nätverk och organisationer som faciliterar och bidrar till polarisering och hatet mot våra demokratiska värderingar. När sr Sabuni slutade försvann flera vitala åtgärdsområden. 
Vad gäller (M) roll så visst var de stöniga och revirbevakande. De bevakade ängsligt att ”deras” myndigheter inte skulle tappa inflytande etc. men också att nya insatser inte skulle störa ut pågående arbete hos dessa myndigheter. Full respekt för det och därtill fullt förhandlingsbart, åtminstone under Sabuni och Hallerbys tid. 
Uthållighet, adaptivitet och precision gäller inte enbart i insatserna mot extremism. De gäller även i beredningsarbetet i att ta fram strategier och handlingsplaner. Det visste Sabuni och Hallerby. De gnällde inte utan agerade kraftfullt och med verkan i målet.
Läs mer:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/almedalen/article21063972.ab

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s