Ordning och reda på våra bibliotek är en maktfråga

Samtalet om stök, otrygghet och oro i våra bibliotek är en större fråga än enbart ännu ett debattrus för och emot ordning och reda för sakens egen skull. Det är en maktfråga.

Själv konstaterar jag att ordning och reda i första hand är till för den som inte själv kan hävda sin rätt på annat sätt, t.ex. genom brutal styrka. 

För många ungdomar som växer upp i rejält stökiga familjer och/eller i trångbodda miljöer så är biblioteket en av få platser dit de kan söka sig för att få studiero, öka sin bildning och t.o.m. bygga nya sociala nätverk. Stök, otrygghet och oro i biblioteken är således knappast något som främjar arbetar- och medelklass. Tvärtom. 

Vissa normer blir med tiden obsoleta andra är universella och tidlösa. De fyllde sin funktion då och de fyller sin funktion i dag. 

Det är dags för politiska ledare att företräda just dessa normer som gynnar individer från arbetar- och medelklassen att göra sin livsresa, att få förverkliga sitt projekt själv eller tillsammans med andra. En sådan resa förutsätter nästa alltid möjligheten att tillgodogöra sig kunskaper och erfarenheter samt en förmåga att bygga sociala nätverk. Det är en maktfråga.

Advertisements

About Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
This entry was posted in Defence- and Securitypolicy. Bookmark the permalink.

One Response to Ordning och reda på våra bibliotek är en maktfråga

  1. Kristian says:

    Ja! Precis så!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s