Ordning och reda på våra bibliotek är en maktfråga

Samtalet om stök, otrygghet och oro i våra bibliotek är en större fråga än enbart ännu ett debattrus för och emot ordning och reda för sakens egen skull. Det är en maktfråga.

Själv konstaterar jag att ordning och reda i första hand är till för den som inte själv kan hävda sin rätt på annat sätt, t.ex. genom brutal styrka. 

För många ungdomar som växer upp i rejält stökiga familjer och/eller i trångbodda miljöer så är biblioteket en av få platser dit de kan söka sig för att få studiero, öka sin bildning och t.o.m. bygga nya sociala nätverk. Stök, otrygghet och oro i biblioteken är således knappast något som främjar arbetar- och medelklass. Tvärtom. 

Vissa normer blir med tiden obsoleta andra är universella och tidlösa. De fyllde sin funktion då och de fyller sin funktion i dag. 

Det är dags för politiska ledare att företräda just dessa normer som gynnar individer från arbetar- och medelklassen att göra sin livsresa, att få förverkliga sitt projekt själv eller tillsammans med andra. En sådan resa förutsätter nästa alltid möjligheten att tillgodogöra sig kunskaper och erfarenheter samt en förmåga att bygga sociala nätverk. Det är en maktfråga.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ordning och reda på våra bibliotek är en maktfråga

  1. Kristian skriver:

    Ja! Precis så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s