Om inte partierna vill konfrontera extremisternas bildsättning, berättelser och nätverk vilka ska då göra det?

Det finns de som på olika vis vill bortförklara eller försköna IS aktiviteter såsom krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten. Somliga förstår att det är en sak att söka förklaringsfaktorer till beteenden och en annan sak att använda dessa förklaringsfaktorer som ursäkter i syfte att relativisera denna rasismen och denna hatets ideologi och dess utövare.

De som trivialiserar, bortförklarar, tonar ned etc. denna extremism bär ett stort ansvar för de avskyvärdheter som sker nu, men de bär också en skuld till vår framtid. Vi är inte längre en skyddad del av världen där vi kan låta allehanda terrorister, krigsförbrytare och folkmördare gömma sig under förutsättning att de avstår jävelskap i Sverige. Den tiden är över.

Vi är en del av vår omvärld och vi har ett direkt ansvar att förebygga och motverka dessa krafters inflytande och aktioner här hemma och där borta. Men om vi inte tar striden om ytan, den geografiska och den värderingsmässiga – det gemensamma torget och ideologin i gruppen – så står vi oss slätt mot dessa motståndare.

Jag har skrivit om detta enkla men också vitala förhållningssätt i ett stort antal analyser och inlägg genom åren, men med ett begränsat gehör från politiken. En politik som i andra sammanhang är beredd att omgående ta avstånd från organisationer, verksamheter och ideologier och att också gå till hård ideologisk konfrontation.

I en förment avsikt att inte vilja stigmatisera unga människor med bakgrund i Mellanöstern så vill ansvariga inte ta kampen om denna berättelse och bildssättning. Men just genom att resonera i denna linje generaliserar de och stigmatiserar. De bortser från att IS grymma dåd drabbar såväl muslimer som kristna (och många andra), i princip alla som inte är som just de godkänner att människan ska vara enligt IS tolkning av islam. De bortser från att de allra flesta människor i vårt land tycker hjärtligt illa om dessa folkmördare och krigsförbrytare och tar avstånd från allt vad de står för. Särskilt gäller detta förstås de av våra medmänniskor som har en bakgrund från de områden som nu behärskas av IS medeltida barbariska styre och drakoniska terror.
Att avstå från att ta denna kamp mot en avskyvärd ideologi är ett grundläggande svek mot dessa människor, men inte bara mot dem utan mot alla i vårt samhälle, alla vi som står upp för demokrati och de mänskliga rättigheterna.

Att inte heller ta det offentliga samtalet mot de nätverk och verksamheter som aktivt driver på agendor som gynnar denna vidriga ideologi är att svika ett grundläggande demokratiuppdrag. Ett uppdrag som vi bör kunna förvänta oss att våra demokratiska partier skall utföra med stor entusiasm och djupt dedikerat engagemang.

Jag upprepar därför: ”En strategi eller en handlingsplan som inte rycker roten ur den grundläggande ideologiska bildsättningen – det strategiska inflytandet – saknar helt förutsättningar att nå verkan i målet”.
Att klippa, lappa och klistra på symptomen utan att göra någonting beständigt åt orsakerna ger möjligen viss egen tillfredsställelse men är förstås en kontraproduktiv otjänlig återvändsgränd.
Börja konkret med att stoppa det statliga ekonomiska stödet till organisationer och verksamheter som sympatiserar med och som på olika vis faciliterar IS och deras bildsättning. Fortsätt sedan med att granska och konfrontera deras bildsättning och berättelser. Gör denna insats redan vid nästa bidragsbeslut. Du som är journalist kan även ägna viss kraft och tid åt att granska dessa nätverk med verksamheter och deras ekonomiska intressen och agendor. Ni lär bli förbluffade…

Läs mer:

https://brixski.wordpress.com/2014/08/12/proposal-for-and-some-thoughts-on-a-tentative-swedish-strategy-on-foreign-fighters-and-combatant-trained-in-foreign-countries/

https://brixski.wordpress.com/2015/01/11/forslag-till-handlingsplan-mot-resande-stridande/
https://brixski.wordpress.com/2015/02/16/nationell-samordning-bortom-poserande-charader-och-skadespel/
https://brixski.wordpress.com/2013/04/19/extremism-and-strategic-influence-understanding-adaptivity-in-preventing-and-countering-extremism/

Vita heliga lögner

http://www.dagen.se/debatt/sameh-egyptson-nar-lognerna-blir-heliga-1.1101621

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om inte partierna vill konfrontera extremisternas bildsättning, berättelser och nätverk vilka ska då göra det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s