Den 15 maj 1945 upphörde de sista större striderna i Europa – Poljana och Bleiburg hämndens kokande kittel!

På eftermiddagen den 15 maj 1945 upphörde de sista striderna på den europeiska fronten under det andra världskriget. Det var rester av tyska förband tillsammans med hela förband av bl.a. kroatiska och slovenska allierade som i en misslyckad sista strid vid Poljana sökte slå sig tillbaka till de västallierades linje i syfte att kapitulera inför brittiska förband i Klagenfürt. Kapitulationen av dessa förband 7 dagar efter de tre undertecknade formella krigssluten i Europa den 7- 8 maj i Europa (Reims, Flensburg och Berlin) var avslutet på den sista stora striden i det andra världskriget i Europa.

Därefter vidtog segrarens hämnd i Bleiburg! I Bleiburg genomfördes den första större repatrieringen av såväl soldater som civila till ursprungslandet i det här fallet de jugoslaviska myndigheterna. Tusentals soldater och civila mördades omgående på fälten i Bleiburg trots garantier om att följa de normer som föreskrevs i internationella rätt och av Röda Korset. 
Det var dels början på de kommande årens omfattande folkomflyttningar som nazisterna hade påbörjat som princip och som nu särskilt Sovjet kom att följa upp med i Östeuropa. Ett östeuropa där t.ex. Polen och Östtyskland med respektive befolkningar (sovjetiska ockupations zonen som var det officiella namnet vid tidpunkten) flyttades västerut. 

Det var dels början på de omfattande repatrieringsprocesserna där även Sverige deltog genom den s.k. Baltutlämningen. En repatriering som framförallt skedde i centraleuropa och som innebar utelämnande av samtliga sovjetiska krigsfångar till ett Sovjet som omedelbart förde dessa redan svårt misshandlade krigsfångar vidare till Gulag och andra förgätna platser eftersom de sågs som förrädare som hade ”valt att inte dö i strid mot Tyskland”. Detsamma gällde ett stort antal arbetsfångar som hade tvingats till slavarbete i Tyskland. Även dessa straffades hårt vid hemkomsten till Sovjet. Vidare återupptogs de deporteringar som hade påbörjats i de baltiska staterna vid den sovjetiska ockupationen 1940-41. 

Listan kan göras lång på hur enskilda människor och grupper av enskilda människor under 1930-talets och i de därefter kommande halvseklets europeiska diktaturer mördades, allt i den totalitära ideologins och den rätta tankesättets taleregel. 

Krig är komplext. Lika komplex är freden. Särskilt den fred som kommer strax efter kriget. Krigsslut och fredsdag triggar vårt behov av rättvisa och överblickbarhet. Vårt behov av att få sätta ned foten och sätta punkt. I verkligheten fortsätter konflikten och friktionen. Kriget är förlängningen på politiken. Freden är förlängningen på kriget. I freden efter kriget lär vi oss efterhand humanitetens betydelse och insikten att hämnden alltid kommer åter förr eller senare i samma ögonblick som vi utdelar den. 

Europa är ingen fredad del av världen. Händelserna i Jugoslavien under andra världskriget – men även såväl tidigare som senare – kom åter i inbördeskriget under 1990-talet. Dock inte händelserna vid Kjölbergsbro den 14 augusti 1814.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s