Saudi som MR-ordförande! ”O praeclarum custodem ovium lupum”

I dag sprids nyheten att Saudiarabien avser kandidera till posten som ordförande i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna. Den allmänna första reaktionen följer Ciceros reflektin ”O praeclarum custodem ovium lupum” ”An excellent protector of sheep, the wolf!” och då i båda betydelserna. Vargen vaktar bäst sitt byte men vargen äter också sitt byte. 

Javisst kan det finnas en poäng i att låta ett land som i princip bryter mot de mest grundläggande mänskliga rättigheterna också få ansvaret för att skydda dessa. Det skulle då närmast kunna ses som en ”pryoverksamhet” där syftet är att påverka Saudi genom att ge dem ett stort förpliktigande ansvar enligt principen ”pull your act together”. Det skulle då kunna ses som ett sätt att ytterligare fokusera omvärldens vakande ögon på Saudis egna brott mot de mänskliga rättigheterna. Det kanske rentav finns de krafter inom Saudi som ser detta som en angelägen väg att långsiktigt förändra den Saudiska inrikespolitiken i riktning mot en mer human och moderat rättstillämpning men också en modernare syn på samhällssamfundet såsom t.ex. kvinnors och mäns jämställdhet. 

Det kan vara så. Men det kan också vara en from förhoppning. Saudisk politisk-religiös fundamentalism är i stora delar inte förhandlingsbar. 

Även om det inom det saudiska kungahuset finns moderatare krafter så är dessa relativt svaga, särskilt sett till den religiösa opinion och de religiösa ledare som omger och omringar staten och kungahuset. 

Risken är snarare överväldigande att Saudi som ordförande och därmed en agendasättande makt kommer att försöka vrida Rådets inställning i MR-frågan allt närmare Kairodeklarationens relativistiska utgångspunkter och innehåll. 

En utgångspunkt där Gud utgör uttolkning och referenspunkt för alla mänskliga rättigheter. Pro och cons föreligger alltså i allra högsta grad. Frågan är om inte försiktighetsprincipen ändock bör vara vägledande!?

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s