Om ett medialt uppvaknade inför hat- och våldsbejakande islamistisk extremism och terrorism i Europa

I svt 2 ger Lena Scherman en inblick i islamistisk extremism på hemmaplan. Frågan som ställs är: ”Vad kan Europa göra?” Hur förebygga och motverka Jihadistbrudar i Storbritannien, salafister i Tyskland, IS-sympatisörer i Danmark och hatpredikanter i Sverige?Hur svarar det demokratiska Europa på hotet från extremisterna? 

Lena Scherman ställer de frågor som en del av oss har jobbat med sedan början av 2000-talet. Nu börjar en bredare media reagera inför och rapportera om detta synnerligen allvarliga samhällsproblem. 

Det är tyvärr fortfarande i mångt och mycket amatörernas julafton som präglar många insatser. Erfarenheterna finns dock numera relativt väl samlade och tillgängliga för beslutsfattare att ta del av och förslag finns utmejslade, konkretiserade och för den ansvarskännande redo att bli genomförda. 

Men det kräver uthållighet, adaptivitet och precision att förebygga och motverka hat- och våldsbejakande extremism och terrorism. Det gäller att ta tillbaka ytan, geografiskt och i form av grundläggande värderingar, vilket kräver insatser från ett samlat samhälle. Såväl det lilla som det stora. Se, lär och inspireras av programmet. 

http://touch.tv.nu/p/15050520002030svt2

Läs även om intervun med Quilliams vd, Haras Rafiq. Rafiq är mycket kritisk till Sverige (och har så varit under många år).

”– Sverige tillåter, mer än andra länder, att hatpredikanter får komma in i landet och sprida sitt budskap på föreläsningar. Det borde Sverige ta itu med.”

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/sverige-for-flat-mot-hatpredikanter

Se även reportaget i svt 2 Aktuellt om Marockos strävan att genom imamskolor ge en rak human modern motbild av islam och den salafism som Saudi finansierat och spridit över världen i 50 år, med känt resultat. 

http://touch.tv.nu/p/15050521002139svt2

Under Brix Ski Blog flikarna om Violent Extremism, Terrrorism samt Social Unrest  finner du ett antal inlägg i ämnet såsom t.ex:

– mötet med terroristen i JI Nasir Abbas, 

– ett fempunktsprogram mot resande stridande, 

– hur extremism gynnas av svensk politisk diskurs, 

– hur extremism som ett komplext system också är ett normaltillstånd i ett samhälle och därför behöver hanteras uthålligt, adaptivt och precist,  

– en analys av hur ett strategiskt inflytande bär extremismen vidare över tid, individ och grupp, samt ett stort antal ytterligare specifika inlägg i ämnet.

Läs och begrunda. Kommentera gärna.
Aje Carlbom – Så vill Saudiarabien omvända Sverige till den islamiska läran

http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/sa-vill-saudiarabien-omvaenda-sverige-till-den-islamiska-laeran-15647

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s