Halluja-politik ett uttryck för bristande erfarenhet!?

I dagens Svenska Dagbladet skriver Sanna Rayman klokt i ett ämne som, kanske särskilt de senaste två åren, har behandlats av många av oss som bloggar, t.ex. Johan Westerholm med ledarsidorna.se, Fredrik Antonsson med sjättemannen, Thomas Gür, Peter Högberg, Cornucopia, Mons Krabbe och många fler. Dit hör även framförallt vetenskapare som dr Tino Sanadaji och professor Bo Rothstein. Sanna Rayman vädjar i dagens Svenska Dagbladet om ”färre halleluja-politiker,tack!”

Ja tack! I politiken skall resultaten räknas framför avsikterna. Politik är så vitalt för ett samhälle att det inte kan trivialiseras till enbart vackra ord och allmänna vädjanden. 

Men, vi tenderar ibland att glömma bort att i en demokrati får vi den politik vi förtjänar. Vi som väljare har det yttersta ansvaret. Det är vi som väljer ledare och väg. Vi får exakt vad vi förtjänar! 

De allra flesta med förtroendeuppdrag sliter i vardagen med att få ihop kommunala uppdrag, budgetar, väljares och invånares önskemål, familjeliv etc. De allra flesta gör det på sin fritid. De allra flesta talar sällan i halleluja-termer, eftersom de har en vardag att hantera. 

En vardag långt bortom renlärig ideologi och ansvarslösa feel-good uttalanden. En vardag som handlar om att göra prioriteringar mellan olika behov och indirekt mellan individer och grupper av individer. Det är politikens vardag. Kommunalråd, kommunalt förtroendevalda, nämndledamöter etc lär sig detta den hårda vägen. Några tar med sig denna erfarenhet till regional och nationell nivå och använder den väl. 

Hur en politiker på nationell nivå kan klara sitt uppdrag utan denna erfarenhet eller erfarenheter från ledande jobb i näringslivet, fackliga organisationer etc. är ett lätt mysterium för mig…

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s