Dåtidens kåkstäder och statarlängor nu åter i ny tappning men med samma innehåll

I dag ett gästinlägg från min vän Per Lundström som skriver med anledning av en historielös syn på tiggeri, utanförskapsområden/no-go-zones etc. Klokt och rakt i pudelns kärna. Med mitt tillägg att dagens s.k. höger, dvs de utopiska nyliberalerna numera dansar hand i hand med en förment god vänster-vänster. Att känna sig god är inte alltid detsamma som att göra gott. Det visste de socialdemokratiska och liberala pionjärerna. En erfarenhetsbaserad kunskap som synes ha tynat bort.

Per Lundström:

För hundra år sedan fanns det kåkstäder och statarlängor i Sverige. De som i arbetslivet kämpade för rättvisa villkor och löner man kunde leva på fängslades. Men genom facklig och politisk kamp ändrades detta. Kåkstäderna byggdes bort. Statarsystemet med sina drag av livegenskap avskaffades. Politiken skapade också tillväxt. Genom facklig kamp blev det möjligt att använda tillväxten för att förbättra villkor och löner för anställda. Lagarna blev mer lika för alla, även om inget ännu är perfekt. Detta kallas generell välfärd. Detta är jag stolt över.

 Men nu har synsättet hos vissa ändrats. Det kämpas för att kåkstäder ska permanentas, för att parallella samhällsstrukturen ska byggas upp och att några inte ska behöva följa de lagar och regler sim gäller för andra. Samvetslösa arbetsgivare utnyttjar fattiga immigranter och tiggare som billig arbetskraft och det ses av somliga som positivt- ”bättre än att de tigger”. Förr löstes problem med fattigdom genom generella åtgärder – nu tycks alltfler förespråka ett system där allmosor och svältlöner är lösningen. Vi förväntas enligt detta synsätt ta ett individuellt, i stället för gemensamt, ansvar genom att skänka pengar eller på annat sätt hjälpa till – annars är vi dåliga människor. Jag ställer inte upp på detta synsätt. Det är precis så som högerkrafterna alltid argumenterat mot den generella välfärden!

Läs mer:

Minister Regnér välkomnar förslag

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20716126.ab

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dåtidens kåkstäder och statarlängor nu åter i ny tappning men med samma innehåll

 1. Majsan skriver:

  Kan inte annat än instämma. 2015 blir intressant. Hur många nya kommer och vad kommer de redan ‘bofasta’ att tycka om konkurrensen? Kommunerna? I tidningarna meddelas att de som kommer nu är av det mer ”hårdföra slaget”.

  Är det någon som kommer att räkna på vad dessa kostat och kostar samhället i form av uppstädning, polisutryckning vid platsbråk, avhysning, kommuner som inte klarar pressen utan upplåter plats med sanitet osv.

  Vi har redan de ökända asfaltsläggarna och vägpirater, ficktjuvar har ökat något ofantligt sedan jag var ung för att nämna några saker som är typiskt ‘utländskt’. Troligtvis hör stora delar av inbrotten hit också. Är verkligen passlöshet, inga gränsstationer, värt detta? För egen del sitter jag hellre och väntar tålmodigt i kö med passet redo, om det minskar trycket på polisen i landet. Det är helt förskräckligt att man (i alla fall gamla i nuläget) numera måste vara försiktig med vem som ringer på dörren, vilka som finns i närheten vid bankomaten och vi bilburna rekommenderas även de att vara försiktiga med vilka de stannar för vid vägkanten.

  ”Rörlighet” my ass!

 2. Alla EU länder har inte alls dessa problem som naiva Sverige har skaffat sig.
  Media i Sverige bestämmer att man är rasist om man inte tycker om tiggeri och massinvandring av okunskap och analfabetism. Turista gärna i andra EU länder och se skillnaden..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s