Från migrationspolitik till säkerhetspolitik och utvecklingspolitik med institutionsbyggande

Magert är ordet som bäst beskriver Sveriges migrationspolitik vilken innefattar decemberöverenskommelsen, migrationspolitiska låset samt annalkande systemhaverier i andra samhällssystem. Men framförallt präglas den av kortsynt egoism och självtillfredsställelse hos en part som i alla andra sammanhang talar om hållbarhet. Fem frågor:

1. Dagens system är en tredjeklassens dödsbiljett ned i den vallgrav som kallas medelhavet. Det är ett direkt understöd till omfattande kriminella nätverk som inte enbart sköter trafficking utan också är pådrivande i folkfördrivningarna med krigsbrott, bott mot folkrätten och brott mot mänskligheten. Det är en kriminalitet som nu riskerar att omsätta mer pengar en ordinär statsbudget, t.ex. den svenska eller den egyptiska. En kriminalitet som sätter sig längs hela flödet. Hur kan detta systemhaveri försvaras?

2. När riskerar vi att den vitala asylrätten upphör att uppfattas som legitim? Vad händer då?

3. När anser vi att vi har dränerat klart dessa länder på deras framtid, dvs politiska och akademiska begåvningar, entreprenörer, domare, poliser, militärer etc. men framförallt barn och ungdomar?

4. När inser vi att riktig hjälp bortom den egna må-gott-känslan handlar om att skydda människor på plats i sina hem och sin hembygd? Att vi i inledningen av en konflikt må ta emot ett stort antal medmänniskor i nöd är självklart, men när vi väl börjar överblicka läget och dess proportioner då är det dags att göra verklighet av UN R2P. 

5. Att skydda människor på plats kan i de här fallen handla om att upprätta hela skyddade regioner, t.ex. ett förstärkt skydd till Kurdistan eller liknande. Det är platser där vi efterhand stödjer människor att bygga sina nya statsbildningar och institutioner. Det är regioner där vi stödjer bostadsbyggande, utbildningssystem, handelsförbindelser, försvar, rättsstat. Komplexa mönster i de delar av världen som präglas av den heta klanens gemenskap och där stat normalt är individens fiende. Varför inte bidra till institutionsbyggande och tillitsskapande insatser på plats där de behövs akut och där de ger ett långsiktigt hållbart värde på människors egna villkor?

Det är hög tid att vi ser bortom det mycket korta ytterst begränsade egoistiska perspektiv som styr dagens migrationspolitik. Att vi mår gott betyder inte att vi gör gott!

Läs mer:

Stärkta insatser mot smugglarna hjälper bara på kort sikt

http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/granspoliserna-starkta-insatser-mot-smugglarna-hjalper-bara-pa-kort-sikt/

EU jagar svansen istället för huvudet!

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/expert-eu-jagar-svansen-istallet-for-huvudet_4515444.svd

Moment 22 – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2015/04/moment-22/

Ny sajt om migration – Joakim Palme ”…vi vill inte att migration ska underminera deras möjligheter till utveckling”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6151952

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s