Demokratin som system fungerar när Sverigedemokraterna har det stöd partierna förtjänar

I dag gör jag min gärning enkel! Hänvisar till den eminenta text som Johan Westerholm har skrivit med rubriken ”Sverigedemokraterna har det stöd vi förtjänar”.

Jag vill dock komplettera med ett bekräftande systemperspektiv. Ingen raketforskning utan en självklarhet. En liten abrovinkel ur komplexitetsteorins friktionsvärld. Det finns nämligen en systemförklaring som ingen politik i världen kan springa ifrån eller på andra sätt bortse i från. Så länge inte politiken kan eller vill besvara vissa av väljarnas mest basala frågor och möta väljarens oro så ökar antalet SD-väljare. Varför? Därför att just nu är SD i deras perspektiv det enda alternativet. Inte nödvändigt det alternativ de egentligen skulle vilja välja, men i takt med att systemfrågor som sammanhänger bl.a. med migration och integration inte klaras ut och besvaras så gör oron att detta ämne växer i väljarens prioordning. 

Vad blir konsekvensen? Jo, det är demokratins egen lilla systemkomplexitet. Den korrigerar nämligen systembrister, imperfektioner och oklarheter bl.a. genom att väljaren efterhand ändrar sina preferenser av parti utifrån sina prioriteringar. Prioriteringar där framförallt politikens livsluft styr, nämligen utmålandet av hotet kontra möjligheten. Hotet mot individen, gruppen, systemet etc. kontra den alternativa möjligheten som gynnar individen, gruppen, systemet etc.

Systemet kallas för demokrati och folkstyre. Systemet demokrati fungerar alltså. Nu är det upp till samtliga partier att verka inom ramen för detta system och helt enkelt med rätt politik vinna tillbaka väljaren! Medias och de policyprofessionellas inflytande är stort men till syvende och sidst är det väljarens valsedel som avgör. Så enkelt är det! Så nästa fråga bör bli: Vilket parti blir den nya motkraften till Sverigedemokraterna!?

Läs mer:

Läs Johan Westerholm inlägg om att Sverigedemokraterna har det stöd vi förtjänar…

http://ledarsidorna.se/2015/04/sverigedemokraterna-har-det-stod-vi-fortjanar/
http://ledarsidorna.se/2015/04/sverigedemokraterna-har-det-stod-vi-fortjanar/

Spelteoretisk analys av Decemberöverenskommelsen baserad på det migrationspolitiska låset m.m.

http://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/43-3-led.pdf

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Demokratin som system fungerar när Sverigedemokraterna har det stöd partierna förtjänar

  1. Majsan skriver:

    Vilket parti kan det bli …

    I nästan tre år väntade jag, sedan blev föraktet för de sk etablerade partierna för stort. Det handlar inte bara om misslyckat invandring/integration, det är skolan, försvaret och energipolitiken också. Alliansen må vara det minst ‘onda’ av de två blocken, men ingen av dess dess delar duger. Finns bara två val att rösta på och Blankt oroar ingen politiker alls, för vem kan tro på läppars bekännelse när det hela tiden ageras tvärsemot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s